«Κλείνει εντός στόχων» το πρωτογενές έλλειμμα του 2012, καθώς όπως αναφέρουν κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής», τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 1,2% ως 1,4% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από το 1,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του μνημονίου για το 2012. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα καλό πλεόνασμα σε ταμειακή βάση, πρέπει βέβαια να προσέξουμε πως θα κλείσουν οι δαπάνες των νοσοκομείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά πιστεύω ότι τις έχουμε ελέγξει πολύ καλά» λέει πρόσωπο-κλειδί του υπουργείου Οικονομικών.
Αν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα (χωρίς δηλαδή τους τόκους και τα χρεολύσια) θα έχει μειωθεί μέσα σε 12 μήνες κατά 2,5 δισ. ευρώ: από 4,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011 (ήτοι 2,3% του ΑΕΠ), σε μόλις 2,3 δισ. ευρώ (ήτοι 1,2% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2012. Επομένως, ο στόχος του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι εφικτός, εφόσον βέβαια αποτραπεί το «εφιαλτικό» σενάριο της κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων και της έκρηξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, εξαιτίας των νέων περικοπών δαπανών που αναμένεται ότι θα επιδράσουν στην ήδη βαθιά ύφεση (υπολογίζεται στο 6,5% του ΑΕΠ το 2012).
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2012 που δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν τα 9,3 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου του 2012, από 6,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2011. Το παρήγορο είναι ότι έχει ήδη αρχίσει η σταδιακή αποπληρωμή μετά την εκταμίευση της δόσης των 52 δισ. ευρώ. Στόχος, με βάση το πλάνο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα είναι η εξόφληση ληξιπρόθεσμων 7 δισ. ευρώ ως την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2014.
Αυτή την εβδομάδα αναμένονται στην Αθήνα στελέχη του Ευρωπαϊκού Ταμείου που χρηματοδοτεί την Ελλάδα (EFSF/ESM) για ενημερωτική συζήτηση.
Το διήμερο 14 και 15 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) στις Βρυξέλλες και μια εβδομάδα αργότερα, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, θα συνοδεύσει τον κ. Στουρνάρα στο Eurogroup σε επίπεδο υπουργών και πάλι στις Βρυξέλλες. Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την τυπική έγκριση των δόσεων προς την Ελλάδα. Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα Φεβρουαρίου, πρώτα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στη συνέχεια σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών οι οποίοι αναμένεται ότι θα συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης ως το τέλος Μαρτίου η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
«Κλειδί» για μια θετική αξιολόγηση είναι να προχωρήσουν οι αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων και να γίνουν σοβαρές ενέργειες για τη φοροδιαφυγή. «Δεν θέλουμε άλλες ανακοινώσεις» σημειώνει στέλεχος της τρόικας και τονίζει την ανάγκη για υλοποίηση των δεσμεύσεων και έσοδα στα ταμεία.
Ποια είναι τα ορόσημα
Παραλλήλως η τρόικα θα ελέγχει με τεχνικά στελέχη της στην Αθήνα την ορθή υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων (milestones είναι πλέον ο κωδικός) για την εκταμίευση των τριών δόσεων συνολικού ύψους 14,8 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί από το Eurogroup. Για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου απαιτούνται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η οριστικοποίηση των αυξήσεων της ΔΕΗ (αναμένεται μεσοσταθμική αύξηση 11% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και 3% για το τέλος δικτύων και ΑΠΕ) και η αποκατάσταση της ρευστότητας μέσω της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και επιστροφών φόρου. Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου το «ορόσημο» είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για το στενό και ευρύτερο Δημόσιο, ενώ για τη δόση του Μαρτίου (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) τα πράγματα δυσκολεύουν: τα προαπαιτούμενα είναι ο καταρτισμός και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ