Στη δεκαετία του ’50 το Σαν Μπερναρντίνο, μία κωμόπολη εκείνη την εποχή 65.000 κατοίκων 80 χλμ. δυτικά του Λος Αντζελες, ήταν μία από τις είκοσι οικονομικά εύρωστες αμερικανικές πόλεις.

Εδρα της επιχείρησης των αδελφών Ρίτσαρντ και Μόρις ΜακΝτόναλντ, που μεταξύ 1948 – όταν άνοιξαν το ρεστοράν τους και πρόσφεραν το μπιφτέκι που μισό αιώνα αργότερα έγινε περίπου το σύμβολο της Αμερικής – και της δεκαετίας του ’50 συγκέντρωσε τις «βιομηχανίες της κουζίνας» (κέτσαπ, μουστάρδα, κ.λπ.), το Σαν Μπερναντίνο με πληθυσμό σήμερα 215.000 κατέπεσε στην ομάδα των εκατό περισσότερο χρεωμένων αμερικανικών πόλεων, μία από τις τρεις πόλεις της (πλούσιας) Καλιφόρνιας που έχουν κηρύξει πτώχευση.

Οι άλλες δύο είναι η Στόκτον και το κέντρο χειμερινών σπορ στις λίμνες Μάμουθ.

Η δύναμη της αστυνομίας «κουρεύτηκε» κατά 50% με άμεση συνέπεια να αυξηθεί η εγκληματικότητα στο διπλάσιο του 2002-2003 και να καταγραφούν 32 δολοφονικές επιθέσεις με 41 συνολικά νεκρούς το 2012 – το 2002 μόνο έξι επιθέσεις με εννέα νεκρούς. Η Δημαρχία απέλυσε τους 8 από τους 10 υπαλλήλους και το Πυροσβεστικό Σώμα στηρίζεται πλέον σε εθελοντές, έναν εκπαιδευτή και δύο τεχνικούς.
Τρία τουλάχιστον think tanks έχουν προβλέψει ότι έως το 2014 θα έχουν κηρύξει πτώχευση εκατό πόλεις των 200.000 κατοίκων και άνω, με συνέπεια απώλειες αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα η Μίρεντθ Χουίτνι, αυτή που ειχε προβλέψει εγκαίρως τη χρεοκοπία των Lehman Brothers, υπολογίζει ότι σε δημοτικό επίπεδο τα χρέη των πόλεων που οδηγούνται σε χρεοκοπία φθάνουν τα 2 τρισ. δολάρια (1,5 δισ. ευρώ).
Η κυβέρνηση «δεν κάνει επενδύσεις στην τοπική υποδομή με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν τα θεμέλια που στηρίζουν το αμερικανικό όνειρο του κάθε Αμερικανού», έγραψε τον περασμένο Ιούνιο το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Μπερναρντίνο σε διαμαρτυρία του στην Ουάσιγκτον. Δεν έλαβε απάντηση.