Στις 17 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Κύπρο και εάν απαιτηθεί και δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην κυπριακή Εφημερίδα της Κυβέρνησης καθορίσθηκε η 18η Ιανουαρίου ως τελευταία ημέρα για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να μην είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ οι έως τώρα δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο τον κ. Ν. Αναστασιάδη, πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), κόμμα που είχε ιδρύσει ο κ. Γλ. Κληρίδης. Ακολουθούν οι κκ. Στ. Μαλάς (ιατρός γενετιστής) που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και με μικρή διαφορά ο κ. Γ. Λιλλήκας που είναι μεν ανεξάρτητος, αλλά έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της (σοσιαλιστικής) ΕΔΕΚ και ορισμένων από το (κεντρώο) Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) καθώς του Ευρωπαϊκού Κόμματος.
Το στοίχημα στην Κύπρο είναι εάν θα υπάρξει και δεύτερος γύρος και ποιος θα είναι σ΄ αυτόν ο αντίπαλος του κ. Αναστασιάδη. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά και όσοι πιστεύουν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα νικήσει από τον πρώτο γύρο, μάλλον εμφανίζονται τώρα πιο συγκρατημένοι.
Πάντως το ΔΗΣΥ έχει «φουλάρει» τις εκλογικές μηχανές του και δεν είναι τυχαίο ότι προτού ακόμα ανακοινωθούν όλες οι υποψηφιότητες συγκαλείται στη Λεμεσό η Σύνοδος του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος, στην οποία αναμένονται να παραστούν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες και βεβαίως η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ, η οποία για άλλη μία φορά θα έχει συνάντηση, επί κυπριακού εδάφους με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.