Αγαπητοί συντάκτες του Βήματος. Είμαι Έλληνας υπήκοος και κατοικώ στην Κύπρο τακτικός ανγνώστης σας από την δεκαετία του 80.

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αθήνα τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία , την μεγάλη χαρά και συγκίνηση που νιώθουμε στην οικογένεια από τα επιτεύγματα των προγόνων μας, την επισκιάζει μια πολύ κακή εικόνα που δυστηχώς τα συνοδεύει.Ντρέπομαι για το παρουσιαστικό και την συμπεριφά των φυλάκων.

Υποτίθεται ότι το πιό ´´ισχυρό´´και ´´αποδοτικό´´προιόον μας είιναι ο πολιτισμός μας και μάλιστα τα έργα των προγόνων μας (δυστηχώς μόνο).Ομως η εικόνα του αξύριστου και βρωμισμένου φύλακα της Ακρόπολης με το τεράστιο κομπολόι να ανεβοκατεβαίνει καπνίζοντας κάθε άλλο παρα συνάδει με την δική μας συνηδητοποίιση για το πιοί είμαστε ,τι αντιπροσωεπεύουμε ,ποιά σχέση έχουμε εμείς με αυτά τα επιτεύγματα που αποτελούν πλέον έργα παγκόσμιας κληρονομιάς .

Οι φωνάσκοντες και με κάκιστο παρουσιαστικό φύλακες του Εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου, που πήγα πρόσφατα, για να θαυμάσω τα ευρήματα του ναυγίου των Αντικυθήρων, ποιές εντυπώσεις και συναισθήματα άραγε να προκαλούσαν στους ξένους επισκέπτες που με τόση χαρά και προσμονή καταφθάνουν από τα πέρατα του κόσμου για να τα δούν από κοντά .

Είναι καιρός πλέον να αρχίσουμε και εμείς να σεβόμαστε τα μνημεία μας και να το δείχνουμε. Η καθιέρωση ομοιόομορφης στολής και σωστών τρόπων συμπεριφοράς είναι περισσότερο από αναγκαία.Δυσκολίες οικονομικές υπάρχουν και δημόσιες και ιδιωτικές. Αυτό δεν είναι άλλοθι για λιγότερη αξιοπρέπεια και ξεπεσμό .