Το πρόσωπό του ίσως να μην έγινε ποτέ ευρέως αναγνωρίσιμο, όμως ο Ζαν Ανρί Ροζέ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Παρίσι την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου σε ηλικία 63 ετών, υπήρξε ένας γάλλος διανοούμενος που διακρίθηκε στο κινηματογράφο αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτόν.
Η πολιτικοποιημένη δράση του Ροζέ στον χώρο του γαλλικού σινεμά υπήρξε σημαντική: στην έκρυθμη Γαλλία του 1968 υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της αριστερής ομάδας κινηματογραφιστών «Τζίγκα Βερτόφ», από την οποία είχε περάσει και ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Με τον Γκοντάρ ο Ροζέ συνυπέγραψε τη σκηνοθεσία των ντοκυμαντέρ «Pravda» (1970) και «British sounds» (1968).
Ανάμεσα στις λίγες προσωπικές δημιουργίες του ήταν οι ταινίες «Cap Canaille» (1983) και «Lulu» (2002), καθώς και η «Ασπρη» («Le neige»), μια ευαίσθητη ματιά στον κόσμο των ναρκομανών με φόντο το Παρίσι των αρχών της δεκαετίας του 1980. Η «Ασπρη» ήταν επίσης η μοναδική ταινία του Ροζέ που βρήκε διανομή στην Ελλάδα. Η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε χρονολογείται το 2005 και τιτλοφορείται «Code 68».
Από τις ελάχιστες εμφανίσεις του σε ταινίες αναφέρουμε την «Ελεγεία του έρωτα» του Γκοντάρ, αλλά και την πρόσφατη καλλιτεχνική επιτυχία του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο».
Ο Ροζέ είχε επίσης διδάξει κινηματογράφο στα πανεπιστήμια Paris –VIII και Paris-8 Saint-Denis.