Αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και οι εισαγωγές, ωστόσο μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) στη διάρκεια του Οκτωβρίου η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 12,2% και στη διάρκεια του δεκαμήνου Ιανουρίου-Οκτωβρίου παρουσιάζει αύξηση κατά 6,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.
Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη επισημαίνει ότι: «Η αναθέρμανση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, ακόμη και η αύξηση των εισαγωγών, ως πρώτων υλών για την παραγωγή περισσότερων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, αποτελεί οιωνό θετικών εξελίξεων για την προσεχή χρονιά, με βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των προβλέψεων ελληνικών και διεθνών οργανισμών, την ενίσχυση της ρευστότητας στην εσωτερική αγορά. Σε περίπτωση που εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας, μέσω πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης, της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και την καταβολή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, ακόμη και σε περιβάλλον ύφεσης σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, οι ελληνικές εξαγωγές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και το 2013».


Πιο αναλυτικά, σ΄ότι αφορά τις εξαγωγές αγαθών, τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι στο 10μηνο του 2012 (Ιανουάριος – Οκτώβριος), χωρίς μάλιστα τα πετρελαιοειδή, έτρεξαν με ρυθμούς της τάξης του 6,4% – ανήλθαν στα 14,015 δισ. ευρώ έναντι 13,2 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2011.

Σ΄αυτή την εξέλιξη συνέβαλε σημαντικά η αύξηση που παρατηρήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, που οι εξαγωγές ανήλθαν, χωρίς τα πετρελαιοειδή, στα 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1,34 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 12,2%.
Παράλληλα, τον περασμένο Οκτώβριο σημειώθηκε αύξηση και των εισαγωγών – για τέταρτη φορά σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2010, αντίστοιχες αυξήσεις υπήρξαν μόνο τον Αύγουστο του 2011 και τον Ιούλιο του 2012. Ετσι, η συνολική αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Οκτώβριο του 2012 ανήλθε στα 2,7 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2011 παρουσιάζοντας αύξηση 9%.
Σε επίπεδο δεκαμήνου, χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αξία των εισαγωγών υποχώρησε στα 25,3 δισ. ευρώ έναντι 27,1 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 6,9%.
Ως εκ τούτου το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012, το έλλειμμα συνέχισε να μειώνεται, και διαμορφώθηκε στα 11,2 δισ. ευρώ έναντι 14 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 19,5%.