Να περιορίσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, που υπολογίζονται περί τα 10 δισ. ευρώ από τον οίκο Pimco θα προσπαθήσει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου μέσω του ειδικού συμβούλου Black Rock.

Η σχετική πρωτοβουλία δεν έχει στόχο να ελεγχθεί η Pimco, αλλά να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας που έχει χρησιμοποιηθεί και κατά πόσον μέσα από τα ευρήματά της μπορούν να εξαχθούν διαφοροποιημένα αποτελέσματα, σημειώνεται.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι η μεθοδολογία αυτή ακολουθήθηκε και από άλλες μνημονιακές χώρες κι ότι αυτό γίνεται σε συνεργασία με την τρόικα, με την οποία την Τετάρτη βράδυ είχε νέα τηλεδιάσκεψη.

Είναι σαφές, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε περιθώριο που θα συνέτεινε ώστε το δημόσιο χρέος της Κύπρου να είναι βιώσιμο.

Η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των πραγμάτων.

Στους όρους εντολής προς την Black Rock περιλαμβάνεται και η μακροχρόνια προσέγγιση των ζημιών στο τραπεζικό σύστημα από πιθανά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μια λεπτομερής ανάλυση προβλέψεων κερδών για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών.