Παρά το γεγονός ότι ο οικονομικός κίνδυνος από την παρατεινόμενη, επ αόριστον, επαναγορά από την Fed (κρατικών) χρεογράφων στις χρηματαγορές είναι ορατός, εν τούτοις εκπρόσωποι της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας συναινούν στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα και αφορούν τις εργασίες της Νομισματικής επιτροπής της Fed για τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι μεταξύ των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών της δημιουργείται μια επιφυλακτικότητα, έναντι των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, δηλαδή με την προσθήκη επαναγοράς κι άλλων χρεογράφων στον ισολογισμό της Fed, ύψους 2,9 τρισ.δολαρίων. Να σημειωθεί ότι ο ισολογισμός επεκτάθηκε πολύ κατά την τριετία 2007-2009.

«Αρκετά μέλη της Νομισματικής Επιτροπής θεωρούν ότι θα πρέπει να επιβραδυνθεί σαφώς η επαναγορά των ομολόγων, πολύ πριν λήξει το 2013, επικαλούμενα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή το μέγεθος που έχει αποκτήσει ο ισολογισμός», αναφέρεται σε κάποιο σημείο των πρακτικών της Επιτροπής για τον μήνα Δεκάμβριο 2012.
Αλλωστε, αυτή η επιφυλακτικότητα των μελών της νομισματικής επιτροπής, από μόνη της, φαίνεται πως έχει οδηγήσει στην καθοδική τάση στη Γουόλ Στριτ, ενώ το δολάριο ανατιμήθηκε στη Νέα Υόρκη έναντι του ευρώ.

Τον Δεκέμβριο, η Fed διαβεβαίωσε ότι κάθε μήνα του 2013 θα αγοράζει κρατικά χρεόγραφα των ΗΠΑ συνολικής αξίας 45 δισ.δολαρίων.
Σε γενικές γραμμές, η ίδια επιτροπή κάνει την εκτίμηση ότι είναι απίθανο να δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αν η Fed δεν στηρίζει την οικονομία τους με χαλαρή νομισματική πολιτική.
Υπενθυμίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας: αυτός ήταν 3,1% το γ’ τρίμηνο 2012, σε ετήσια βάση, υποχωρώντας όμως στο αναιμικό 1,1% στο τελευταίο περυσινό τρίμηνο–το τελευταίο στοιχείο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκδοχή.
H Fed αποσαφήνισε τελικώς, μετά κάποια αμφιταλάντευση όπως προκύπτει, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ότι, θα διατηρήσει το βασικό παρεμβατικό (δανειστικό) επιτόκιο κοντά στο 0% (στο εύρος 0%-0,25%) έως ότου το ποσοστό ανέργων μειωθεί στο 6,5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού, αρκεί όμως οι πληθωριστικές
πιέσεις στις ΗΠΑ να συγκρατούνται στο ρυθμό 2,5% με 12μηνη αναγωγή.
Η καλύτερη επίδοση στο μέτωπο της ανεργίας πέρυσι ήταν το 7,7% στο συνολικό εργατικό δυναμικό, βρέθηκε, όμωςμ στο10% κάποια στιγμή το 2009.