Δύο μήνες αφότου οι New York Times αναφέρθηκε στην οικογενειακή περιουσία του πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο, οι κινεζικές Aρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν τη βίζα του ρεπόρτερ Κρις Μπάκλεϊ με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.
Τον Οκτώβριο, η αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε μια έκθεση του Ντέιβιντ Μπαρμπόζα η οποία ισχυριζόταν ότι συγγενείς του Γουέν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,7 δισεκατ. δολαρίων. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, το Πεκίνο μπλόκαρε την πρόσβαση τόσο στην κινέζικη όσο και στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της εφημερίδας.
Η Τζιλ Αμπρανσον, αρχισυντάκτρια των New York Times επιβεβαίωσε ότι ο Μπάκλι, ο οποίος ήταν ανταποκριτής στην Κίνα τα τελευταία 12 χρόνια έχει εγκαταλείψει τη χώρα. «Ελπίζω οι κινεζικές Αρχές να του επιδώσουν μια νέα βίζα όσο το δυνατόν συντομότερα και να επιτρέψουν στον Κρις και την οικογένειά του να επιστρέψουν στο Πεκίνο», είπε.
Η Κίνα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την έκθεση του Μπαρμπόζα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Χονγκ Λι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το επίμαχο άρθρο «αμαυρώνει την εικόνα της Κίνας και έχει απώτερους σκοπούς», υποστηρίζοντας ότι οι εχθροί της χώρας «προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν, αλλά είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Γουέν Ζιαμπάο αρνήθηκαν την έκθεση ως αναληθή. Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα –πράγμα που δεν συνηθίζεται –ανέφεραν ότι τα μέλη της οικογένειας του Γουέν δεν εμπλέκονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και δεν κατέχουν μετοχές σε εταιρείες, την ώρα που η έκθεση Μπαρμπόζα έδειχνε ότι, μεταξύ άλλων, και η μητέρα του Γουέν κατείχε πολύτιμες επενδύσεις σε εταιρείες στην Κίνα και σε ορισμένες περιπτώσεις διοικούν επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την κινεζική κυβέρνηση.