Παρά το γεγονός ότι διεψευσε πως η κατάσταση του Ούγκο Τσάβες επιδεινώθηκε, ο αντιπρόεδρος και διάδοχος του, Νίκολας Μαντούρο, δηλώνει πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει επίγνωση των δυσκολιών της μετεγχειρητικής του κατάστασης.

Ο 58χρονος Τσάβες, που νοσηλεύεται στην Κούβα όπου υποβλήθηκε σε εγχείριση αφαίρεσης όγκου για τέταρτη φορά έχει επίγνωση της περιπλοκότητας της κατάστασης της υγείας του, επισήμανε ο Μαντούρο από την Αβάνα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur

Ο Μαντούρο διευκρίνισε ότι είδε δύο φορές τον Τσάβες και μίλησε μαζί του. «Εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παρακολούθηση, συνεχίζει τις θεραπείες του, η κατάσταση είναι περίπλοκη…ορισμένες φορές υπάρχει βελτίωση, ορισμένες άλλες είναι σταθερή», πρόσθεσε.

Ο Μαντούρο, ο οποίος είναι και υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας μετέβη στην Κούβα στις 29 Δεκεμβρίου και μια ημέρα αργότερα διέκοψε τις προετοιμασίες για την καινούργια χρονιά, ανακοινώνοντας πως «υπήρξαν περιπλοκές στην κατάσταση της υγείας του προέδρου εξ΄αιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού».

Ο Μαντούρο θα επιστρέψει την Τετάρτη στη Βενεζουέλα. Ο Τσάβες κέρδισε εύκολα τον αντίπαλό του Ενρίκε Καπρίλες στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Κανονικά θα έπρεπε να ορκιστεί πρόεδρος ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στις 10 Ιανουαρίου, όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Σύμφωνα με το Σύνταγμα αν ο πρόεδρος δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος ή ο πρόεδρος της Βουλής και μετά προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.