Καράκας,Βενεζουέλα
Ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ζήτησε από την κυβέρνηση να πει την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος εισήχθη πριν από τρεις εβδομάδες και έκτοτε παραμένει σε νοσοκομείο της Κούβας για θεραπεία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει.

Η απουσία του προέδρου και οι όχι πολύ σαφείς αναφορές των Αρχών για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του έχει τροφοδοτήσει σειρά φημών για το πρόσωπο του Τσάβες, ακόμα και ότι έχει πέσει σε κώμα.

«Είναι σημαντικό να ενεργεί η κυβέρνηση με τέτοιο τρόπο ώστε να της έχουμε εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό το να πει την αλήθεια», σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου, ο οποίος πρέπει να ορκιστεί για τη νέα θητεία του στις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του Συνασπισμού για τη Δημοκρατική Ενότητα, Ραμόν Γκιγιέρμο Αβελέντο.

Η μυστικοπάθεια προκαλεί τις φήμες, επισήμανε ακόμη ο Αβελέντο.

Ο Τσάβες έχει να εμφανιστεί δημόσια από τις 11 Δεκεμβρίου και κατά τον αντιπρόεδρο Νίκολα Μαδούρο, η κατάσταση του είναι ευαίσθητη και οφείλεται σε επιπλοκές που προκάλεσε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Μαδούρο κάλεσε το λαό να αγνοήσει τις φήμες για την κατάσταση του προέδρου, με τον οποίο συναντήθηκε δύο φορές την Τρίτη. Ο Τσάβες «έχει επίγνωση της κατάστασης της υγείας του», υπογράμμισε.

Η ορκωμοσία για τη νέα θητεία του προγραμματίζεται για τις 10 Ιανουαρίου, είναι όμως ασαφές αν θα είναι δυνατόν να διεξαχθεί. Αν δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, θα αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Κατά το Σύνταγμα, αν πεθάνει ο πρόεδρος ή αν δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα του, πρέπει να γίνουν εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε 30 ημέρες.