Στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν την Τετάρτη οι 27 από τους συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στο μεγάλο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τις αστυνομικές αρχές.

Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι οι τρεις αστυνομικοί, ένας αξιωματικός και δύο αρχιφύλακες, καθώς και οι δύο Αλβανοί υπήκοοι που φέρονται ως εγκέφαλοι του κυκλώματος.

Ήδη απολογήθηκαν δύο άτομα -ένας άνδρας και μία γυναίκα- που αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους, καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνέργεια στην υπόθεση.

Συνολικά για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 35 άτομα σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αγρίνιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τον τελευταίο χρόνο το κύκλωμα διακίνησε τουλάχιστον 400 κιλά χασίς, 20 κιλά ηρωίνη και ένα κιλό κοκαΐνης, ενώ οι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι ενοχοποιούσαν τρίτα πρόσωπα σε υποθέσεις ναρκωτικών και παρέδιδαν στη σπείρα ναρκωτικά που είχαν κατασχεθεί.

Στη δράση του πολυμελούς κυκλώματος περιλαμβάνονται ακόμα και σκηνοθετημένες συλλήψεις με ανταλλάγματα ποσότητες ναρκωτικών και εξαγορά ελαφρυντικών αντί μεγάλων χρηματικών ποσών.

Οι έρευνες για την εξάρθρωση της οργάνωσης ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη των μελών της, χρησιμοποιώντας τον «κοριό» της ΕΥΠ. Η παγίδευση των κινητών τηλεφώνων των τριών Αλβανών, φερόμενων ως αρχηγών της οργάνωσης, αποκάλυψε τις «συναλλαγές» με τους κατηγορούμενους αστυνομικούς.

Από την απομαγνητοφώνηση των εκατοντάδων τηλεφωνικών συνομιλιών προέκυψε ότι οι συλληφθέντες αστυνομικοί όχι μόνο βοηθούσαν τη δράση των εμπόρων, καλύπτοντας τις παράνομες δραστηριότητές τους και παρέχοντας προστασία στη μεταφορά των ναρκωτικών, αλλά -σε κάποιες περιπτώσεις- «δωρίζοντας» ακόμη και ποσότητες ναρκωτικών απ’ αυτές που είχαν κατασχέσει, αξιοποιώντας νωρίτερα πληροφορίες των κακοποιών.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί εμφανίζονται να συμμετέχουν σε «αλισβερίσι» με τους κακοποιούς, στους οποίους έδιναν «μίζες» προκειμένου να «φορτώσουν» σε τρίτα πρόσωπα ποσότητες ναρκωτικών οι οποίοι και συλλαμβάνονταν. Στη συνέχεια «πιστώνονταν» τις πληροφορίες έγκλειστοι των φυλακών, από τους οποίους οι αστυνομικοί είχαν εισπράξει χρήματα, και μ’ αυτόν τον τρόπο αποσπούσαν ελαφρυντικά από τα δικαστήρια, αφού εμφανίζονταν να καταδίδουν κυκλώματα ναρκωτικών.

Όπως είπε ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, παρουσιάζοντας την υπόθεση, «η οργάνωση έκανε συμφωνίες με συγκεκριμένες αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου καθ’ υπόδειξή της να συλληφθούν άτομα που διακινούσαν ή είχαν στην κατοχή τους ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Στα πλαίσια των συνεργασιών αυτών ενεργοποιούνταν καταχρηστικά επ’ ονόματι συγκεκριμένων ατόμων το άρθρο 27 του νόμου Περί Ναρκωτικών (ευεργετικές διατάξεις σε κάποιους που δίνουν πληροφορίες για την εξάρθρωση κάποιου κυκλώματος) και όχι επ’ ονόματι των πραγματικών κατόχων των πληροφοριών. Από αυτή τη διαδικασία είτε λάμβαναν από τους ευεργετηθέντες το ποσό των 10.000 ευρώ είτε ποσότητες ναρκωτικών».

Κατά την επιχείρηση σε σπίτια των συλληφθέντων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο κατασχέθηκαν, επίσης, το χρηματικό ποσό των 37.000 ευρώ, βιβλιάρια τραπεζών, συναλλαγματικές μεγάλων χρηματικών ποσών, τρία πιστόλια, ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, ένα πιστόλι κρότου, ποσότητες ναρκωτικών κ.ά.