Όταν το 2000 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πολιτεύθηκε με το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στο Νομό Κοζάνης τα αποτελέσματα που έφερε στις εκλογές ήταν απογοητευτικά. Όλοι συζητούσαν τότε πως το άτομο αυτό δεν θα έχει καλή πολιτική πορεία και δεν πρόκειται ποτέ να εκλεγεί. Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του στην Κοζάνη, οι περισσότεροι διατηρούσαν επιφυλάξεις. Ίδιο σχεδόν σκηνικό και στις εκλογές του 2004.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και σπουδαγμένος στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων του Νομού Κοζάνης. Επιμένει, δεν το βάζει κάτω και κατεβαίνει στις εκλογές του 2007. Ως στενός συνεργάτης του τότε Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, το κόμμα δίνει έντονα την γραμμή για να ψηφιστεί και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «δικαιώνεται» και εκλέγεται πρώτος σε ψήφους.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που απορούσαν για την πρωτιά, όμως όλοι θυμόμαστε την τακτική των μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ που έδιναν γραμμές στους ψηφοφόρους για το τι πρέπει να ψηφίσουν. Τότε ήταν και η αρχή της αλαζονείας στην συμπεριφορά όχι μόνο του ίδιου αλλά και των μέχρι πρότινος «ταπεινών» συνεργατών του. Αυτοκινητοπομπές με πανάκριβα τζιπ κατέκλυζαν την Οδό Ιπποκράτους, όπου βρισκόταν το «στρατηγείο» του πολλά υποσχόμενου πολιτικού, συμπεριφορά υπεροψίας που τίποτα δεν θύμιζε τον σεμνό και ταπεινό Γιώργο Παπακωνσταντίνου πριν εκλεγεί Βουλευτής. Ψυχολογώντας σήμερα τον πρώην Βουλευτή Κοζάνης φαίνεται καθαρά ότι δεν εκτίμησε όσο θα έπρεπε τους ανθρώπους που τον στήριξαν στις εκλογές του 2007 και φέρθηκε με υποκρισία, αφού αυτό που ήθελε ήταν να επιβεβαιωθεί με την εκλογή του ως Βουλευτής και μετά να εγκαταλείψει τον τόπο. Ουσιαστικά, εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και μετά αποχώρησε.

Πώς θα πρέπει να αισθάνονται σήμερα οι πρώην συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου; Αυτοί που προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι πρέπει να τον ψηφίσει και σήμερα βρίσκονται άκρως εκτεθειμένοι. Και όμως δεν παύουν κάποιοι προκλητικοί ακόμη να βγαίνουν δημοσίως και να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Έχουν αναλογιστεί ότι έχουν συμβάλει στην καταστροφή του τόπου; Μαζί με την κατάρρευση του πολλά υποσχόμενου πρώην Τσάρου της οικονομίας ήρθε και η απαξίωση των υποστηρικτών, συνεργατών, χειροκροτητών και «καφετζήδων» του που πλέον σε λίγες ημέρες δεν θα έχουν να πούνε τίποτα για το ίνδαλμά τους.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προκάλεσε πολλά κακά στην περιοχή. Εκτός του γεγονότος ότι ο μετέπειτα ο «βίος και η πολιτεία του» αμαυρώνουν την Κοζάνη που τον άνδρωσε πολιτικά, οι συνέπειες της πολιτικής του έχουν δημιουργήσει φοβερά αρνητικά αποτελέσματα. Πρώτα, απ’ όλα ως Υπουργός Οικονομικών απαξίωσε τη Δυτική Μακεδονία σε όλα τα επίπεδα και δεν προχώρησε τίποτα από τα θέματα που ήταν στην αρμοδιότητα του.

Όμως, η χείριστη διοίκηση του συντελέστηκε όταν ήταν Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, όπου επί ημερών του μπήκε ταφόπλακα στη ΔΕΗ, απαξιώθηκε η επιχείρηση σε όλα τα επίπεδα, ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της επί πινακίου φακής και προχώρησε θέματα τα οποία ήρθαν σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία όπως το αιολικό πάρκο της Σιάτιστας. Επιπλέον, επί ημερών του απαξιώθηκε ο λιγνίτης, πάγωσε η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαϊδα 5, αργοπόρησε η διαδικασία των μετεγκαταστάσεων, κατέρρευσαν οι μισθοδοσίες και οι αποδοχές στη ΔΕΗ και κατρακύλησε η τιμή της επιχείρησης στο χρηματιστήριο. Καταστρεπτικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία, τους εργαζομένους και τους πληττόμενους.

Ας τον χαίρονται οι θερμοί υποστηρικτές του…