Την αισιοδοξία πως το 2013 θα είναι καλύτερη χρονιά για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο εξέφρασαν οι Αρχές του ΧΑ στην πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του έτους, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο θέμα της επικείμενης επιβολής του φόρου υπεραξίας.
Αν το χρηματιστήριο είναι προπομπός των επερχόμενων εξελίξεων, τότε έχουμε σαφείς ενθαρρυντικές εξελίξεις πως το 2013 θα είναι καλύτερο, δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου της ΕΧΑΕ Ι. Γεωργάνας, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Με προϋποθέσεις τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας αλλά και τις ομαλές εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στην υπόλοιπη Ευρώπη, «εντός του 2013 θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης», σημείωσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος, ο οποίος δήλωσε αντίθετος στην επιβολή του φόρου υπεραξίας που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να αποτραπεί.
Οι προτεραιότητες της Επιτροπής για τη νέα χρονιά αφορούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο που μεταξύ άλλων αφορά και νέα επενδυτικά εργαλεία, αλλά και το ουσιαστικό «ξεκαθάρισμα» των εισηγμένων επιχειρήσεων από τις μετοχές που εδώ και πολύ καιρό παραμένουν ανενεργές.
Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι αισιοδοξίας για το 2013 εκτίμησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από φέτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ απαιτείται η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξέλιξη που θα ενισχύσει την ταχύτητα της επικείμενης ανάκαμψης.
Οπως κάθε χρηματιστήριο έτσι και το ΧΑ κρίνεται από τη συμβολή του ως μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων ανέφερε ο πρόεδρός του Σ. Λαζαρίδης, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική αγορά αποχαιρέτησε το 2012 με τρία σημαντικά ρεκόρ: για πρώτη φορά οι εξελίξεις που αφορούν στην εγχώρια αγορά κατέλαβαν τόσο χώρο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο όγκος συναλλαγών του 2012 ήταν υψηλότερος ακόμα και από αυτόν του 2007, που θεωρούνταν κορυφαίος, ενώ ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στην κορυφή των αποδόσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών. Αναφερόμενος στο θέμα του φόρου υπεραξίας, εξέφρασε την ευχή, το φορολογικό νομοσχέδιο να χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο.
Μιλώντας για την επικείμενη παράλληλη εισαγωγή της Coca-Cola στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας, ο πρόεδρος του ΧΑ ανέφερε πως στο Λονδίνο οι ξένες εισηγμένες εκπίπτουν της φορολόγησης, δίνοντας ένα παράδειγμα του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι φορολογικές ρυθμίσεις ως αναπτυξιακό μέσο. Την αντίθεσή τους στον νέο φόρο εξέφρασαν και οι πρόεδροι του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης, και του ΣΕΔΥΚΑ, Γιάννης Πολυχρονίου, εκδηλώνοντας την κάθετη διαφωνία τους ως προς την επιβολή του φόρου υπεραξίας.
Υπενθυμίζεται ότι η θέση του ΣΜΕΧΑ είναι πως η επιβολή του φόρου υπεραξίας με συντελεστή 20%, θα πλήξει θανάσιμα το χρηματιστήριο, τους μικροεπενδυτές, τις χρηματιστηριακές εταιρείες και εάν επιβληθεί θα επιφέρει, όχι μόνο λιγότερα έσοδα αυτά που αναμένει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα δώσει και τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία και σε έναν θεσμό ανάπτυξης και άντλησης κεφαλαίων.