Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες από τα μέτρα για να αποτραπεί τον «δημοσιονομικό γκρεμό» εάν θέλει να διασώσει τη αξιολόγηση του αξιόχρεού της από τις παρούσες αρνητικές προοπτικές, υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΔΝΤ που ζητά περισσότερα μέτρα, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ευπρόσδεκτη αλλά ανεπαρκή.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό, που επιτεύχθηκε για να μην εφαρμοστεί το υφεσιακό μείγμα από αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών, καθιστά πιο ευκρινές το μεσοπρόθεσμο έλλειμμα και την πορεία του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.

Πάντως η συμφωνία «δεν προσφέρει βάση για κάποια ουσιώδη βελτίωση των μεσοσταθμικών δεικτών του ελλείμματος της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται.

Ο Moody’s προσθέτει πως αναμένει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για τους επόμενους μήνες, «τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μελλοντικά μικρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να αποκατασταθεί στον χαρακτηρισμό του ‘σταθερού’ η αρνητική προοπτική για τα κρατικά ομόλογα.

» Αφετέρου, η μη εφαρμογή επιπλέον μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος θα επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Moody’s αξιολογεί τις ΗΠΑ με βαθμολογία Aaa με αρνητική προοπτική.

Από την πλευρά του, τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείοχαρακτηρίζει τη συμφωνία για την αποτροπή του κενού ευπρόσδεκτη πλην ανεπαρκής, καλώντας τους Αμερικανούς βουλευτές να έλθουν σε συμφωνία για ένα «πλήρες σχέδιο» εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τα μέτρα που έλαβε το αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις στους φόρους και οι μεγάλες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. «Μία αδράνεια του Κογκρέσου θα είχε παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη» της χώρας, εξήγησε.

«Μολαταύτα», πρόσθεσε, «θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα προκειμένου να επιστρέψουν τα αμερικανικά δημόσια χρηματοοικονομικά σε τροχιά βιωσιμότητας χωρίς να προκληθεί βλάβη στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

» Θα πρέπει ιδιαίτερα να υιοθετηθεί ένα πλήρες σχέδιο, που θα επιτρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί μία αύξηση των πόρων του κράτους και μία συγκράτηση των μεσοπρόθεσων δαπανών για την κοινωνική ασφάλεια», επισημαίνει ο Ράις.

Για τον ίδιον, είναι εξίσου ουσιαστικό να αυξήσουν οι ΗΠΑ τάχιστα το νόμιμο ύψος του δημοσίου χρέους, το οποίο άγγιξαν την περασμένη Δευτέρα, και παράλληλα οι κοινοβουλευτικές ομάδες να συμβάλλουν ώστε να εξανεμιστούν «οι ανησυχίες που παραμένουν σχετικά με την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη του προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού κράτους».