Το εμπόριο, η φορολογική συμμόρφωση και η προώθηση μεγαλύτερης διαφάνειας θα είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση των G8, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας, καθώς ανέλαβε την προεδρία της ομάδας των οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ευελπιστεί πως οι επτά χώρες της ομάδας των G8 -ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Γερμανία- θα συμφωνήσουν με την άποψη της Βρετανίας για δράση προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομίες και να οδηγηθούν προς την ευημερία.

Ο Κάμερον με επιστολή του κάλεσε τους ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων κρατών του κόσμου να «πάρουν θαρραλέα μέτρα» ώστε να «πετύχουν μια χειροπιαστή διαφορά» στην ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «για να τα καταφέρουμε απαιτείται πολιτική βούληση και μήνες σκληρής δουλειάς».

«Στο επίκεντρο της ατζέντας μου για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι τρία συγκεκριμένα ζητήματα – η ανάπτυξη του εμπορίου, η διασφάλιση της φορολογικής συμμόρφωσης και η προώθηση μεγαλύτερης διαφάνειας» ανέφερε ο Κάμερον σε επιστολή του προς τους άλλους ηγέτες της G8.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι μαζί οι οικονομίες της ομάδας G8, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής στον κόσμο και έτσι θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους.

«Είναι προφανές πως το 2013, ο κόσμος θα εξακολουθήσει να βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική αβεβαιότητα» τόνισε.

«Ως ηγέτες των οκτώ χωρών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του κόσμου, οι φιλόδοξες πρωτοβουλίες και οι θαρραλέες αποφάσεις που θα πάρουμε συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο της G8 μπορούν να πετύχουν μια χειροπιαστή διαφορά που θα δώσει ώθηση στην οικονομία» πρόσθεσε.

Τέλος, ο Κάμερον εξέφρασε την άποψη πως η G8 έχει τη δύναμη να «προωθήσει μια διεθνή πρωτοβουλία» κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος, με την ενίσχυση των μέτρων και την συνεργασία στη διάθεση πληροφοριών.

Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν τις δυνατότητες της ομάδας δεδομένου ότι σε αυτή δεν περιλαμβάνονται ανερχόμενες δυνάμεις της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδία.

Η επόμενη συνάντηση της G8 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Ιρλανδία στις 17 και 18 Ιουνίου.