Με ένα Like στο σχετικό post στη σελίδα της εκπομπής «Βουτιά στα #socialmedia» (καθημερινά 17.00-18.00) την οποία βρίσκετε στο https://www.facebook.com/Doradidit, κερδίστε ΚΑΙ τα τέσσερα βιβλία: «Δοκίμια για την ύπαρξη της αγάπης», «Ιστορίες αγάπης: Μια ψυχαναλυτική ματιά στον έρωτα», «Οι 40 κανόνες της αγάπης» και «Ίσως μια ιστορία αγάπης». Ο διαγωνισμός αρχίζει την Τρίτη 1-1-2013, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 8-1-2013 και ο νικητής θα ανακοινωθεί από την εκπομπή λίγο πριν τις 18.00.

Δοκίμια για την ύπαρξη της αγάπης
Τόμπεν Γκούλμπερ
Εκδόσεις Πατάκη

Έτος 1500. Κοπεγχάγη. Ένας άντρας πεντακοσίων ετών φτάνει στην πόλη. Είναι κουρασμένος και θέλει να πεθάνει. Εδώ και πολλά χρόνια έχει γυρίσει την πλάτη στην αγάπη, αλλά ξέρει ότι δε θα βρει ησυχία αν δε στραφεί ξανά προς αυτή. Μόνο που δεν είναι πια σίγουρος τι είναι αγάπη.

Έτσι συγκεντρώνει ιστορίες, ταξιδεύοντας απ’ άκρη σ’ άκρη της Δανίας και της Ευρώπης, περιπλανώμενος διαμέσου των αιώνων, από την Αναγέννηση μέχρι τη σύγχρονη εποχή…

Γύρω του καίγονται μάγισσες, καλόγεροι διώκονται, ένα κοριτσάκι καταλήγει σ’ ένα νησάκι και ουρλιάζει με τόσο ψιλή φωνούλα, που κανείς δεν μπορεί να το ακούσει, ένας άντρας κάθεται σ’ ένα παγκάκι και γράφει μουσική που δε γίνεται να την παίξεις χωρίς να κλάψεις. Χώρες κατακτώνται, σύνορα αλλάζουν, η Ευρώπη ζει τα ξέφρενα νιάτα της, κι ένας ζωγράφος αποπειράται να ζωγραφίσει την ψυχή μιας γυναίκας.

Μια νεαρή και φιλόδοξη ιδιοφυΐα βάζει φωτιά στην Κοπεγχάγη σε μια προσπάθεια να καθορίσει την ταχύτητα διάδοσης της αγάπης. Ένας αφελής γιος ιερέα ξαναζεί εκατό χρόνια γερμανικής φιλοσοφίας καθώς αναζητά την ευτυχία, ένας Δανός κατακτά το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας, και ο Αθάνατος, σε πείσμα των προσδοκιών του, ερωτεύεται μια γυναίκα …

Τα «Δοκίμια για την ύπαρξη της αγάπης» είναι ένα μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού με ευρωπαϊκή ψυχή, ένας ιστός από ιστορίες που διατρέχει αιώνες ολόκληρους στην αναζήτηση μιας απάντησης στο ίδιο πάντα ερώτημα: τι είναι αγάπη;


Ιστορίες αγάπης: Μια ψυχαναλυτική ματιά στον έρωτα
Julia Kristeva
Κέδρος, 2012

«Όσο πίσω κι αν γυρίζω αναπολώντας τους έρωτές μου, δυσκολεύομαι να μιλήσω γι’ αυτούς. Τούτη η έξαψη βρίσκεται πέραν του ερωτισμού, ως υπέρμετρη ευτυχία αλλά και καθαρή οδύνη: αμφότερες μετατρέπουν τις λέξεις σε πάθος. Η ερωτική γλώσσα είναι αδύνατη, ανεπαρκής, έντονα υπαινικτική τη στιγμή που θα τη θέλαμε άμεση, στο μέτρο του δυνατού. Είναι σμήνος μεταφορών, είναι λογοτεχνία. Λόγω του ενικού χαρακτήρα της, την αποδέχομαι μόνο σε πρώτο πρόσωπο. Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα να συζητήσουμε εδώ είναι ένα είδος φιλοσοφίας του έρωτα. Καθότι, τι άλλο είναι η ψυχανάλυση, αν όχι μια ατέρμονη αναζήτηση αναγεννήσεων μέσω της ερωτικής εμπειρίας που ξαναρχίζει μόνο για να μετατοπιστεί, να ανανεωθεί και αν όχι να εκτονωθεί, τουλάχιστον να συσσωρευτεί και να εγκατασταθεί στην καρδιά της μεταγενέστερης ζωής του αναλυόμενου ως ευοίωνη προϋπόθεση για την ατελεύτητη ανανέωσή του, για το μη θάνατό του;»

Στο πιο προσωπικό βιβλίο της, η διάσημη θεωρητικός και ψυχαναλύτρια Τζούλια Κρίστεβα αποπειράται να διερευνήσει ένα από τα πιο δύσκολα ανθρώπινα θέματα: τον έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις του. Εκκινώντας από την παραδοχή ότι η ερωτική γλώσσα είναι ανεπαρκής για να εκφράσει το πάθος, την οδύνη, την ευτυχία του έρωτα, η Κρίστεβα επιχειρεί να συνθέσει μια νέα φιλοσοφία του έρωτα.


Ίσως μια ιστορία αγάπης
Μαρτέν Παζ
Εκδόσεις Πατάκη

Ο Βιρζίλ έχει συνηθίσει να τον εγκαταλείπουν οι γυναίκες που αγαπάει, πρόκειται για μια «βεβαιότητα μεγαλύτερη από τη βαρύτητα». Αλλά αυτή τη φορά, ετοιμάζεται να ζήσει μια εμπειρία πολύ πιο συγκλονιστική: γυρίζοντας σπίτι μετά τη δουλειά, βρίσκει στον τηλεφωνητή του ένα μήνυμα της Κλάρας που του αναγγέλλει ότι χωρίζουν. Όμως δεν έχει την παραμικρή ανάμνηση της εν λόγω Κλάρας. Ψάχνει μάταια για μια ικανοποιητική εξήγηση και καταλήγει να πάρει μια αναπάντεχη απόφαση: να κατακτήσει ξανά αυτή τη γυναίκα που δεν γνωρίζει.

Το «Ίσως μια ιστορία αγάπης» είναι μια ρομαντική κωμωδία της οποίας ο Βιρζίλ είναι ο ιδιόρρυθμος ήρωας. Επεισόδια και παρεξηγήσεις παντρεύονται με σκέψεις πάνω στον έρωτα και διανθίζουν αυτό το πνευματώδες παραμύθι.

«Kάτω από τη φαινομενικά συνηθισμένη τους ζωή, οι ήρωες του Μαρτέν Πάζ κρύβουν θησαυρούς ποίησης, φαντασίας, συναισθημάτων, ιδιαίτερου χιούμορ… Με ένα ύφος που παντρεύει τον Γούντυ Άλλεν με τον Χίτσκοκ, ο Μαρτέν Παζ γράφει εδώ έναν ύμνο στον έρωτα αλλά και στο Παρίσι, έναν γοητευτικό και καίριο στοχασμό πάνω στην ερωτική παρεξήγηση και στις σχέσεις ανδρών-γυναικών».
(Livres Hebbo)

«Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα της πληγωμένης μας καρδιάς. Όλες οι γυναίκες θα το λατρέψουν.»
(Le Point)


Οι 40 κανόνες της αγάπης
Elif Shafak
Παπαδόπουλος

Υπάρχει τρόπος να συλλάβεις τι σημαίνει αγάπη, χωρίς ν’ αγαπήσεις εσύ ο ίδιος πρώτα;
Η αγάπη δεν μπορεί να εξηγηθεί. Μπορεί μόνο να βιωθεί.
Η αγάπη δεν μπορεί να εξηγηθεί, κι όμως εξηγεί τα πάντα.

Το λυρικό, ευφάνταστο μυθιστόρημα της Ελίφ Σαφάκ, συγγραφέως του μπεστ σέλερ «Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης» (The Bastard of Istanbul) και πιο πολυδιαβασμένης γυναίκας συγγραφέως στην Τουρκία, ξετυλίγεται σε δύο παράλληλες αφηγήσεις. Στον δέκατο τρίτο αιώνα, ο σούφι ποιητής Ρουμί συναντάει τον πνευματικό του μέντορα, τον διαβόητο περιπλανώμενο δερβίση, γνωστό ως Σαμς αλ- Ντιν Ταμπρίζ, και μεταμορφώνεται από έναν πετυχημένο αλλά δυστυχισμένο θρησκευτικό ηγέτη σ’ έναν αφοσιωμένο μυστικιστή και υπέρμαχο της αγάπης.

Στη σύγχρονη Μασαχουσέτη, μια δυστυχισμένη νοικοκυρά, η Έλλα Ρουμπινστάιν, εμπνευσμένη από το μήνυμα αγάπης του Ρουμί, βρίσκει το θάρρος να ξεκινήσει τη δική της μεταμόρφωση.
Αναμειγνύοντας την Ανατολή με τη Δύση, το παρελθόν με το παρόν, η Σαφάκ μας χαρίζει ένα συναρπαστικό, δραματικό και πληθωρικό αφήγημα για το πώς η αγάπη λειτουργεί και επηρεάζει τον κόσμο.

«Ένα συγκλονιστικό και σοφό βιβλίο… [που] αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της ζωής του Ρουμί».
[The Associated Press]

«Το γοητευτικό, δαιμόνιο και συγκινητικό μυθιστόρημα της Σαφάκ αναβιώνει με τρόπο θαυμαστό τη θεϊκή αποκάλυψη του Σαμς και του Ρουμί».
[Booklist]