Η λέξη «μέλλον», που συνοδεύει συνήθως το νέο έτος, μας κάνει πολλές φορές να ταξιδεύουμε σε φουτουριστικούς κόσμους γεμάτους αυτοματισμούς και συστήματα που θα κάνουν τη ζωή μας παιχνιδάκι. Ας δούμε πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν το σπίτι και οι οικιακές συσκευές του μέλλοντος μέσα από το όραμα ξένων σχεδιαστών.
Σπίτι-«κουτάκι»
Ονομάζεται Cube 2.0 και αποτελεί το σπίτι-κόμπακτ που επινόησε ο Τζάστιν Τσονγκ το οποίο στριμώχνεται σε μόλις 9 τ.μ. Ο ευρηματικός σχεδιαστής επαναπροσδιορίζει τον χώρο ενός τόσο μικρού δωματίου καταφέρνοντας να χωρέσει σε αυτόν μια μικρή κουζίνα, ένα μπανάκι και ένα υπερυψωμένο «υπνοδωμάτιο». Αν και μικρός, ο «κύβος» δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σχεδιαστικά από ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα καθώς διαθέτει μοναδικές στυλιστικές πινελιές από ξύλο και φωτισμό LED εκεί που πρέπει, αναδεικνύοντας έτσι τη μινιμαλιστική ταυτότητά του.

Πολυκουζινάκι hi-tech

Μια κουζινο-συσκευή η οποία συνδυάζει πέντε διαφορετικές συσκευές μαγειρέματος επινόησε ο Μπούζε Ουστούν. Η VIA μπορεί «κλειστή» να μοιάζει με μια κοινή εστία μαγειρέματος, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια εστία hi-tech η οποία από κάτω της κρύβει άλλες τέσσερις συσκευές: έναν ατμομάγειρα, ένα τηγάνι, μια ψησταριά και μια επαγωγική επιφάνεια για το ζέσταμα του φαγητού. Η έξυπνη πρόταση απευθύνεται κυρίως σε άτομα που ζουν σε μικρά σπίτια όπου δεν υπάρχει χώρος για συσκευές κουζίνας κανονικού μεγέθους.
Επαγωγικό σίδερο
Για τους ξεχασιάρηδες που δεν θυμούνται αν έσβησαν το σίδερο προτού φύγουν από το σπίτι, το ασύρματο επαγωγικό σίδερο νέας γενιάς ενδεχομένως να αποτελεί τη λύση. Το Smooth Inductor είναι ένα σίδερο οικονομικής ενεργειακής κατανάλωσης το οποίο ανεβάζει θερμοκρασία μόνο όταν έρχεται σε επαφή με την ειδική επαγωγική επιφάνεια σιδερώματος που το συνοδεύει. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν διαθέτει καλώδιο χαρίζει ελευθερία κινήσεων κατά το σιδέρωμα.


Διαμαντένιο… μπλέντερ!

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να παραπέμπει σε κόσμημα γνωστής εταιρείας κρυστάλλων, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα μπλέντερ πολλών… καρατίων που σχεδίασαν οι Λούις Κάρλος Βέγκα και Λόρα Ερικα Πόρας. Το «διαμάντι» της κουζίνας ή αλλιώς Cullinan Diamond Blender είναι μελετημένο ώστε μέσω του πρωτότυπου σχήματός του να ενισχύει το πεδίο στροβιλότητας του περιεχομένου του για ακόμη πιο λείο αποτέλεσμα. Η εργονομική λαβή στο επάνω μέρος χαρίζει άνεση κατά το άδειασμα του περιεχομένου.

«Σταγόνα» όπως λέμε… σουίτα
Σήμερα, όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε, αναζητούμε το ιδανικό ξενοδοχείο που να συνδυάζει την καθαριότητα με την όμορφη αισθητική και την κεντρική θέση. Σε λίγα χρόνια όμως θα μπορούσαμε απλά να διαθέτουμε ένα εξοχικό σαν το… DROP. Μια κινούμενη «σταγόνα» που δημιούργησαν οι σχεδιαστές της ισπανικής εταιρείας IN-TENTA η οποία μπορεί να τοποθετηθεί όπου επιθυμεί ο κάτοχός της. Η ιδέα προέκυψε με αφορμή τα οικολογικά ξενοδοχεία που διαθέτουν δωμάτια σκορπισμένα σε δάση ή ψηλές βουνοκορφές για εντυπωσιακή θέα και επαφή με τη φύση.

Μπάρες θερμότητας
Ενα διαφορετικό καλοριφέρ το οποίο δέχεται εντολές από τις μπάρες από τις οποίες αποτελείται και όχι από κάποιον διακόπτη ρύθμισης σχεδίασε ο Ασιάτης Λι Χι Γιανγκ. Ο κάτοχος του Urban Bonfire, όπως ονομάζεται, μπορεί να ρυθμίσει εύκολα την ισχύ της θερμότητας χτυπώντας τις μπάρες του σώματος με το πόδι του. Ακόμη, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να γνωρίζει εξ αποστάσεως πότε το σώμα είναι αναμμένο, το Urban Bonfire εκπέμπει στον τοίχο φως με τη βοήθεια ενσωματωμένων LED.


Δέντρο τροφίμων
Ενα δέντρο που αντί για καρπούς φέρει… τρόφιμα οραματίστηκε η Εϊμι Μον-Τσου Λιου για τον διαγωνισμό σχεδίου της σουηδικής εταιρείας Electrolux. Εφαρμόζοντας κλασικές μεθόδους αποθήκευσης τροφίμων, όπως π.χ. το αεροστεγές κλείσιμο και η εξ αποστάσεως παρακολούθηση της κατάστασής τους, η σχεδιάστρια σκέφτηκε να κλείσει τις τροφές σε φούσκες «ωριμότητας» οι οποίες σε ρόλο «έξυπνων» φρούτων αλλάζουν χρώμα με την πάροδο του χρόνου υποδηλώνοντας το αν είναι κατάλληλες ή ακατάλληλες προς βρώση. Μέσω κινητού ο χρήστης μπορεί να ελέγχει τα στοιχεία αυτά ή ακόμη να προθερμάνει το γεύμα που επιθυμεί να καταναλώσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ