O Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ την χαρακτήρισε «μία από τις μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες στην παγκόσμια λογοτεχνία», ενώ κατά κοινή αναγνώριση, η «Άννα Καρένινα» δεν είναι απλώς ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα αλλά και η «πνευματική αυτοβιογραφία» του δημιουργού της, ρώσου συγγραφέα Λέοντος Τολστόι. Βαθύς και πολυσχιδής στοχασμός πάνω στον παράφορο έρωτα και την ολέθρια απιστία, μα και ένα συγκλονιστικό πανόραμα της ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα με φόντο την λαμπρή αυτοκρατορική Ρωσία.

Ορμώμενη από τον παθιασμένο έρωτά της με για έναν πλούσιο αξιωματικό του στρατού, τον κόμη Βρόνσκι, η Άννα Καρένινα αψηφά τις συμβάσεις της ρωσικής κοινωνίας, εγκαταλείπει τον σύζυγο και τον γιο της, καταδικάζεται από τον περίγυρό της, εξοστρακίζεται και εξαιτίας του έκρυθμου χαρακτήρα της αργά αλλά μεθοδικά βουλιάζει στο πλήρες αδιέξοδο.
Από τα γεννοφάσκια του κιόλας, ο κινηματογράφος τίμησε δεόντως την τραγική ηρωίδα του Τολστόι. Η πρώτη κινηματογραφική διασκευή της «Άννα Καρένινα» χρονολογείται το 1911 ενώ η βωβή ταινία του 1927 με την Γκρέτα Γκάρμπο στον ρόλο της Καρένινα παραμένει κλασική. Από τότε μεσολάβησαν πολλές ακόμη ταινίες και σειρές για την Καρένινα με τελευταία εκείνη του Τζο Ράιτ στην οποία πρωταγωνιστεί η μούσα του, η Κίρα Νάιτλι με την οποία έχει κάνει τη «Υπερηφάνεια και προκατάληψη» και βεβαίως την αριστουργηματική «Εξιλέωση».
Με τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναρίου για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» Τομ Στόπαρντ στο σενάριο, η αυτοκρατορική Ρωσία της εκπνοής του 19ου αιώνα αναβιώνει και πάλι ορίζοντας συγχρόνως την έναρξη του κινηματογραφικού 2013 αφού η πρεμιέρα της στις ελληνικές αίθουσες έχει οριστεί για την Πρωτοχρονιά.
Θα μπορούσες να πεις ότι σε ότι αφορά τα συναισθήματα με κύριο εκείνο της αγάπης σε όλες της τις εκδοχές -μητρική, αδελφική, παιδική, σαρκική, πατριωτική- αλλά και τα κίνητρα των ηρώων, ο Τολστόι έχει δώσει σαφείς «οδηγίες». Ο Ράιτ και ο Στόπαρντ αποφάσισαν ότι η δική τους εκδοχή θα είχε θεατρικές βάσεις.
Τα γυρίσματα δεν έγιναν στη Ρωσία (όπως σε πολλές άλλες διασκευές της Καρένινα στον κινηματογράφο), ούτε και σε πανέμορφα σημεία του αγγλικού υπαίθρου όπου ο Ράιτ συνηθίζει να γυρίζει τις ταινίες του. Αντιθέτως, ολόκληρη η παραγωγή της ταινίας στήθηκε στα Σέπερτον Στούντιο με στόχο όχι μια ακόμη ταινία εποχής αλλά μια πολύ διαφορετική σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκδοχές της «Αννα Καρένινα».
Με την βοήθεια της μαγείας των ειδικών εφέ ο θεατής νιώθει να διασχίζει πόρτες και να βρίσκεται σε χιονισμένα τοπία, ενώ η σκηνή όπου διαδραματίζονται σημαντικές σκηνές της ταινίας μετατρέπεται από αίθουσα χορού σε όπερα ακόμα ή ακόμα και ιππόδρομο…
Σύμφωνα με τον Στόπαρντ, ο σεναριογράφος όχι μόνον μελέτησε ενδελεχώς το βιβλίο αλλά παρακολούθησε με προσοχή διάφορες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εκδοχές (ανάμεσα τους και ρώσικες) προκειμένου να συλλάβει τον πλούτο των αλληλοδιασταυρούμενων θεμάτων και φιλοσοφιών με τις οποίες ο Τολστόι καταπιάνεται.
Η σύγκρουση των τάξεων, η πολιτική, η ηθική και ο έρωτας καταλήγουν σε ένα ασυνήθιστο κινηματογραφικό κοκτέιλ όπου φωτίζονται και κάποιες παράλληλες ιστορίες οι οποίες σε προηγούμενες διασκευές περνούσαν ανεκμετάλλευτες εφόσον στο επίκεντρο βρισκόταν αποκλειστικά της Καρένινα.
Να επισημάνουμε τέλος ότι το φιλμ περιέχει έναν εξαιρετικό Τζουντ Λο στον ρόλο του Καρένιν, συζύγου της Καρένινα, ο οποίος ακριβώς λόγω του έρωτά του για αυτήν είναι αναγκασμένος να υφίσταται την αδυναμία της στον έλεγχο των συναισθημάτων της που εν τέλει την οδηγούν στην καταστροφή.
Η ταινία «Αννα Καρένινα» θα διανεμηθεί στις αίθουσες την Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013