Ολη η πλούσια γεύση της σοκολάτας που λιώνει στο στόµα για να κεράσετε τους αγαπηµένους σας που αποφεύγουν τη γλουτένη. Προτιµήστε να το σερβίρετε την ίδια ηµέρα.

Υλικά (για 10 άτοµα)

  • 100 γρ. βούτυρο, σε θ.δ.
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 µεγάλα αβγά
  • 150 γρ. φουντούκια, καθαρισµένα
  • 100 γρ. αµυγδαλόψιχα
  • 60 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του, χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.γ. µπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
  • 140 γρ. σοκολάτα υγείας, λιωµένη
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 3 κ.σ. κρέµα γάλακτος
  • 100 γρ. σοκολάτα υγείας, λιωµένη (για το γαρνίρισµα)
  • 50 γρ. φουντούκια, καθαρισµένα και καβουρδισµένα (για το γαρνίρισµα)

Εκτέλεση

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουµε µια στρογγυλή φόρµα του κέικ. Στο µίξερ, χτυπάµε το βούτυρο µαζί µε τη ζάχαρη. Προσθέτουµε και τα αβγά ένα ένα και συνεχίζουµε το χτύπηµα. Χτυπάµε τα φουντούκια και τα αµύγδαλα στο multi.

Στο παραπάνω µείγµα προσθέτουµε τα φουντούκια, την αµυγδαλόψιχα, το αλεύρι, το µπέικιν πάουντερ, τη λιωµένη σοκολάτα, τη βανίλια και την κρέµα γάλακτος και ανακατεύουµε καλά, ώσπου να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουµε το µείγµα στη φόρµα και ψήνουµε στον φούρνο για 20-30 λεπτά.

Αφήνουµε το κέικ να κρυώσει καλά µέσα στη φόρµα και ύστερα το µεταφέρουµε σε µια σχάρα. Tο γαρνίρουµε µε την επιπλέον λιωµένη σοκολάτα και τα ολόκληρα καβουρδισµένα φουντούκια.

Ανά µερίδα: 489 θερµίδες, 9 γρ. πρωτεΐνη, 37 γρ. υδατάνθρακες, 35 γρ. λιπαρά, 4 γρ. φυτικές ίνες, 30 γρ. ζάχαρη.

Σχολιασµός διαιτολόγου

Η παραπάνω συνταγή ενδείκνυται για άτοµα που ακολουθούν µια διατροφή ελεύθερη γλουτένης. Αποτελεί µια γλυκιά πρόταση, χωρίς τη χρήση κάποιου δηµητριακού ή προϊόντος του (π.χ. αλεύρι). Θα πρέπει, ωστόσο, να σηµειωθεί ότι η σοκολάτα υγείας είναι απαραίτητο να αναγράφει στη συσκευασία της ότι δεν εµπεριέχει ίχνη γλουτένης, διότι µπορεί να συσκευάζεται σε µονάδα όπου γίνεται και παράλληλη επεξεργασία προϊόντων δηµητριακών µε γλουτένη. Το ίδιο θα πρέπει να προσέξουµε και για το µπέικιν πάουντερ, αλλά και για το αλεύρι.

Tip

Μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος και λίγη κρέμα γάλακτος, που θα έχετε μόλις χτυπήσει. Η γεύση του θα θυμίσει σουφλέ σοκολάτας