Αφήστε τους να µαντέψουν τη γεύση του γνωστού λικέρ που ταιριάζει ιδανικά µε εκείνη του κάστανου. Αυτή η τάρτα διαφέρει από οποιαδήποτε έχετε δοκιµάσει ως σήµερα.

Υλικά (για 1 ταρτιέρα διαµέτρου 22 εκ.)

Για την τάρτα

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θ.δ.
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. αβγά
  • 500 γρ. αλεύρι, µαλακό
  • 5 γρ. µπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα Bailey’s

500 ml γάλα, φρέσκο

100 ml κρέµα γάλακτος

125 γρ. ζάχαρη

100 γρ. αβγά (περίπου 2 αβγά)

45 γρ. κορν φλάουρ

20 ml λικέρ Baileys

Γαι το γαρνίρισμα

  • 10-12 κάστανα γλασέ, ολόκληρα
  • 1 σοκολάτα γάλακτος (περίπου 100 γρ.), τριµµένη

Εκτέλεση

Τάρτα: Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουµε όλα τα υλικά στον κάδο του µίξερ και τα χτυπάµε µε το φτερό, µέχρι να σχηµατιστεί µια εύπλαστη ζύµη. Αποσύρουµε από το µίξερ και αφήνουµε τη ζύµη να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά, τυλιγµένη µε µεµβράνη. Tην ανοίγουµε µε τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και την απλώνουµε προσεκτικά στη φόρµα της τάρτας. Τρυπάµε µε ένα πιρούνι και την ψήνουµε µέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώµα.

Κρέµα: Σε κατσαρόλα βράζουµε το γάλα, την κρέµα και τη ζάχαρη. Παράλληλα, σε ένα µπολ χτυπάµε τα αβγά µε το κορν φλάουρ. Οταν βράσει το γάλα, προσθέτουµε ένα µέρος του στο µείγµα των αβγών. Οµογενοποιούµε και στη συνέχεια επαναφέρουµε το µείγµα στην κατσαρόλα. Σε χαµηλή φωτιά και χτυπώντας συνεχώς µε το σύρµα, βράζουµε την κρέµα, µέχρι να αρχίσει να δένει. Αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε το λικέρ. Αφήνουµε την κρέµα να κρυώσει σκεπασµένη αεροστεγώς µε µια µεµβράνη στο ψυγείο.

Σύνθεση: Απλώνουµε στην τάρτα την κρέµα µέχρι το χείλος του σκεύους. Πασπαλίζουµε την επιφάνεια µε τα κάστανα και το ξύσµα της σοκολάτας.

Tip

Με τα ίδια υλικά μπορείτε να φτιάξετε και έξι ατομικές τάρτες σε μικρές ταρτιέρες, διαμέτρου 6 εκ. η καθεμία.