Εντείνεται η φημολογία περί «κουρέματος» του κυπριακού χρέους, κάτι που η Λευκωσία και ο επκεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαψεύδουν κατηγορηματικά, ενώ από την πλευρά της ΕΚΤ ο Γιοργκ Άσμουσεν σημειώνει ότι δεν υφίσταται τώρα τέτοιο ζήτημα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσα χρήματα χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

Δεν τίθεται θέμα «κουρέματος», τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει θίξει καν το θέμα.

Ο κ. Σιαρλή απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο, σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ ζητά περικοπή του κυπριακού χρέους προτού συμφωνήσει να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε πακέτο στήριξης της Μεγαλονήσου.

Το ενδεχόμενο διαγραφής δημοσίου χρέους της Κύπρου απέκλεισε σήμερα, Παρασκευή και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι αυτό θα έβαζε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

«Δεν είπαμε όλες οι ελληνόφωνες χώρες. Είπαμε η Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα της αξιοπιστίας σου να παραμένεις με τις ενδείξεις που έχεις δώσει», είπε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

«Αναμένω ότι ένα «κούρεμα» δεν θα είναι μέρος των εργαλείων που θα χρησιμοποιοιηθούν βάσει προτεραιότητας. Από την πλευρά μου, θέλω να αποκλείσω αυτή την πιθανότητα», πρόσθεσε.

Άσμουσεν: Δεν υφίσταται τώρα θέμα

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, δήλωσε την Παρασκευή, σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ότι δεν υφίσταται τώρα τέτοιο ζήτημα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσα χρήματα χρειάζεται η χώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Δεν υπάρχει τώρα θέμα κουρέματος για την Κύπρο […] καθώς έχουμε (μόνο) μία προκαταρκτική εκτίμηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών στην Κύπρο. Θα πάρουμε τα τελικά στοιχεία στα μέσα Ιανουαρίου», σημείωσε.

Ο κ. Άσμουσεν ανέφερε ακόμα ότι είναι προφανές πως μετά τα τελικά στοιχεία, οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι τόσο υψηλές ώστε το επίπεδο του χρέους να είναι πολύ υψηλό και μη βιώσιμο, ενώ θα αναζητηθούν τα μέτρα για τις ιδιωτικοποιήσεις και την επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό.

ΔΝΤ: Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και το 2013

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ λέει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Λευκωσία θα συνεχισθούν και μέσα στο 2013.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το σχέδιο στήριξης προς την Κύπρο δεν θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους, ενώ την ίδια ώρα εντείνεται η φημολογία περί «κουρέματος» του κυπριακού χρέους.

«Δεν προβλέπουμε το τέλος των συζητήσεων το τρέχον έτος», ανέφερε το Ταμείο σε σύντομη ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «συνεχίζονται» ώστε να βρεθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας «συμβατές» με ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους.