Μια αράχνη που εντοπίστηκε στη ζούγκλα του Αμαζονίου, και αποτελεί πιθανώς νέο είδος, ξεγελά τους επίδοξους θηρευτές κατασκευάζοντας παραπλανητικά ομοιώματα του εαυτού της, κουνώντας τα μάλιστα σαν μαριονέτες.

Η ανακάλυψη της αράχνης δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση. Ανακοινώθηκε όμως από τον βιολόγο Φιλ Τόρες, γνωστό από ντοκιμαντέρ του Discovery Channel, ο οποίος προσπαθεί τώρα να ελέγξει αν το είδος είναι ήδη γνωστό στην επιστήμη ή όχι.

Υπάρχουν πάντως κι άλλες αράχνες που δημιουργούν παραπλανητικά ομοιώματα των εαυτών τους, όπως αυτό το είδος στο γένος Cyclosa.

Στο ίδιο γένος υποθέτει ο Τόρες ότι ανήκει και η νέα αράχνη στον Αμαζόνιο, η οποία όμως έχει τη μοναδική ικανότητα να κουνά το αντίγραφό της τραβώντας ίνες μεταξιού.

«Από μακριά, φαίνεται σαν μια αράχνη μέσου μεγέθους, πλάτους περίπου μιας ίντσας [2,54 εκατοστά], πιθανώς νεκρή και ξεραμένη […] Καθώς όμως πλησιάζεις, η αράχνη αρχίζει να πηγαινοέρχεται γρήγορα πέρα δώθε, ενημερώνοντάς σε ότι στην πραγματικότητα είναι ζωντανή» γράφει ο βιολόγος.

Η πραγματική αράχνη, μάλιστα, είναι περίπου πέντε φορές πιο μικρή από τη μαριονέτα της, μήκους περίπου 5 χιλιοστών.

Newsroom ΔΟΛ