Διπλό το φετινό παρών για τον Βασίλη Παλαιολόγο, που μοιράζει τον χρόνο ανάμεσα σε δύο έργα, δύο θέατρα και δύο ρόλους. Από τη μια συνεργάζεται στη σκηνή του θεάτρου ΠΚ με τον Νεκτάριο Λουκιανό στο έργο «Υπό το μηδέν» του 30χρονου ισπανού συγγραφέα Αμπελ Θαμόρα. Από την άλλη βρίσκεται ανάμεσα στην Αννα Βαγενά και την Ελένη Γερασιμίδου στην «Αλωση της Κωνσταντίας» του Γιάννη Μακριδάκη που σκηνοθετεί ο Χρήστος Βαλαβανίδης στο Μεταξουργείο.


«Πρόκειται για την ιστορία δύο ανδρών που μετά από μία ληστεία βρίσκονται κλεισμένοι μέσα σε ένα ψυγείο κρεάτων: Εκεί διαδραματίζονται όλα. Βγάζουν τα εσώψυχά τους, λένε ανομολόγητες αλήθειες, ενώ το ψύχος τους βασανίζει και η απειλή του θανάτου του περιτριγυρίζει. Σαν μια κλεψύδρα που μετρά ανάποδα τον χρόνο… Κι αυτό είναι που το κάνει ωραίο και δυνατό αυτό το έργο»,
λέει ο ηθοποιός που παίζει στη δεύτερο ανέβασμα της παραγωγής, αφού τότε που δόθηκε η πρεμιέρα, εκείνος έπαιζε στο «Γάλα», πλάι στην Αννα Βαγενά.

«Το έργο αφορά στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ευρώπη του σήμερα, στην κρίση…. Αλλωστε «Υπό το μηδέν» είμαστε όλοι πια. Βέβαια ο ηθοποιός ζούσε πάντα σε κρίση, ψάχνοντας για δουλειά δύο-τρεις φορές τον χρόνο. Τώρα ψάχνουμε διαρκώς…. Προσωπικά το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σκέφτομαι θετικά και αισιόδοξα και να κοιτάω μπροστά. Ομολογώ ότι έχω καταφέρει να μην μείνω μετέωρος ως τώρα»
. Και προσθέτει: «Οταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ και είσαι αληθινός, ακόμα και στα δύσκολα θα βρεις τον δρόμο σου».
Ο Βασίλης Παλαιολόγος μπήκε στον χώρο του θεάτρου, τυχαία…. Μια επαφή του δημοσιογράφου αδελφού του με τον Αλέξανδρο Ρήγα τον οδήγησε στους «Δύο ξένους». Πήγε στη σχολή (στο θέατρο των Αλλαγών), αφήνοντας πίσω του τα σχέδια για ιατρική ή νοσηλευτική (στην οποία και είχε φοιτήσει). «Δεν είχα καμία σχέση με τον ιατρικό χώρο. Ο πατέρας μου ήταν χασάπης…. Κοίτα σύμπτωση λοιπόν με το «Υπό το μηδέν» που παίζω τώρα», εξηγεί, ενώ υπογραμμίζει τη δυσκολία να μεταφέρεις στο κοινό αυτή την έντονη αίσθηση ότι …παγώνεις.
Χαρούμενος που παίζει μαζί με την Αννα Βαγενά και την Ελένη Γερασιμίδου, ο Βασίλης Παλαιολόγος δεν κρύβει ότι στην αρχή η προοπτική δύο έργων ταυτοχρόνως, τον τρόμαξε. «Ένοιωσα μεγάλο βάρος, αλλά από την άλλη είναι τόσο δημιουργικά αγωνιώδες όλο αυτό που μπορεί να με πήγε και μισό βήμα παραπέρα», λέει ενώ προσθέτει γελώντας «όχι δεν νοιώθω προστατευμένος, αισθάνομαι ότι εγώ τις προστατεύω… Όσο δυναμική κι αν είναι μια γυναίκα, χρήζει προστασίας…».
Ένα γράμμα βρίσκεται στην αφετηρία της «Άλωσης της Κωνστάντιας», ένα γράμμα που στέλνει ο Βασίλης Παλαιολόγος στις δύο γυναίκες που είναι φίλες. Σύγχρονες Ελληνίδες της Πόλης, ζουν και βιώνουν μέσα από τη διήγηση ενός γράμματος ανείπωτες καταστάσεις, καταστάσεις που τις γυρίζουν πίσω, μέσα από ένα έργο όπου το χιούμορ και η συγκίνηση συνυπάρχουν.

Με την πεποίθηση ότι του δόθηκαν ευκαιρίες, ο Βασίλης Παλαιολόγος βαδίζει μετρημένα και σταθερά, ελπίζοντας να μην προδώσει τους ανθρώπους που τον εμπιστεύθηκαν. «Κάθε βήμα που έχω κάνει με έχει φέρει εδώ που είμαι σήμερα… Κι έχω πολλά ακόμα βήματα μπροστά μου», καταλήγει.

«ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ»

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ. Εργο του Αμπελ Θαμόρα. Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ-Δημήτρης Ψαρράς. Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Φιλίππου. Βοηθός Σκηνοθεσία: Κέλλυ Καρακούλη. Φωτογραφία: GeorgeAlexandrakis. Art Work: AmarildoTopalis. Παραγωγός : Ρούλα Νικολάου. Παραγωγή: FideliteProductions. Παίζουν:Βασίλης Παλαιολόγος, Νεκτάριος Λουκιανός
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ: Θέατρο ΠΚ (Κασοµούλη 30 & Ρενέ Πυό 2, Νέος Κόσµος), τηλ. 210 9011.677. ΟΙ δύο τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν την Τρίτη 25/12/2012 και την Τρίτη 1/1/2013, στις 21.00

«Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ»
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Βασισμένη στο έργο του Γιάννη Μακριδάκη είναι η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χρήστος Βαλαβανίδηςμ σε δική του διασκευή και μουσική επιμέλεια. Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Άννα Βαγενά, Ελένη Γερασιμίδου, Βασίλης Παλαιολόγος.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ: Θέατρο Μεταξουργείο (Ακαδήµου 14), τηλ. 210 5234.382. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή (21.00), Σάββατο (18.00 –21.00) και Κυριακή (18.00)