Χωρίς καλά οργανωμένη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά ,και το κράτος είναι διαλυμένο .Τι συμβαίνει σήμερα , οι υπάλληλοι είναι ανεξέλεγκτοι ατιμώρητοι ακόμη και εάν κάνουν αξιόποινες πράξεις και χωρίς αξιολόγηση .

Η παντοδυναμία των συνδικαλιστών και η έλλειψη του διευθυντικού δικαιώματος, και η μονιμότητα αλλά σε σχέση με τα προηγούμενα είναι δευτερεύουσα , μετατρέπει τις υπηρεσίες σε ένα ακυβέρνητο μόρφωμα όπου ο κάθε υπάλληλος κάνει ότι θέλει χωρίς καμιά αίσθηση πειθαρχίας . Μπορεί ατιμώρητα να παραβιάζει τους νόμους και τις εγκυκλίους και δεν δέχεται από κανένα διαταγές επιπλήξεις και προαγωγές .

Οι προαγωγές του δίνονται αυτόματα και να τον επιπλήξει η να τον τιμωρήσει δεν έχεις κανείς αρμοδιότητα , μόνο το cloud , όπως στο ίντερνετ , επομένως ο καθένας έχει και ένα καπετανάτο και ενεργεί κατά βούληση και συνείδηση , την οποία συνήθως οι περισσότεροι δεν έχουν. Επομένως ο δημόσιος τομέας είναι «ένα ρεμπέτ ασκέρι » . Η λύση είναι η αποκατάσταση του διευθυντικού δικαιωματος ώστε να αποκατασταθεί η ιεραρχία και η πειθαρχία . Η φοροδιαφυγή , η αναποτελεσματική παιδεία μας η οποία όμως κοστίζει στο κράτος πανάκριβα ,τα διαλυμένα νοσοκομεία όπου την νοσηλεία των ασθενών την πληρώνει πανάκριβα το κράτος αλλά στούς πολίτες παρέχονται άθλιες υπηρεσίες , και σχεδόν για όλα τα δεινά για τα οποία αγανακτούμε οφείλονται στην κακή λειτουργία της δημόσια διοίκησης .Για να αποκατασταθεί η λειτουργία της ώστε να επιτελεί το έργο της δηλαδή την εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει

Α.Να υπάρχει ανταμοιβή για τους καλούς υπαλλήλους και κυρώσεις για τους κακούς, δηλαδή συνεχής αξιολόγηση η οποία να ξεκινάει απο τον άμεσο προϊστάμενο ,προαγωγή των άξιων και απόρριψη των απρόθυμων και κακών ,άμεση τιμωρία η επίπληξη σε όσους ενεργούν εκτός των κανόνων της υπηρεσίας , και αυτό να γίνεται απο την ιεραρχία και όχι απο υπηρεσιακά συμβούλια και εισαγγελείς . Τώρα για να τιμωρηθεί ένας υπάλληλος που έχει κάνει ποινικό αδίκημα πρέπει να αποφασίσουν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υπηρεσιακά συμβούλια με αμφιλεγόμενες συνθέσεις , και τελικά να εκδοθεί δικαστική απόφαση . Το σωστό είναι να τιμωρείται άμεσα και εάν νομίζει ότι αδικήθηκε να προσφεύγει αυτός στα δικαστήρια . Δηλαδή να ισχύει το διευθυντικό δικαίωμα.

Β. Μηχανογράφηση σε όλους τούς τομείς . Πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου έκανε σημαντικό έργο σε αυτόν τον τομέα .

Γ. Αξιοκρατική επιλογή στις προσλήψεις και αυτό το καλύπτει ικανοποιητικά το ΑΣΕΠ.

Δ.Να μήν έχει δυνατότητα επέμβασης στην ιεραρχία η πολιτική εξουσία αλλά μόνο στην επιλογή των ανώτατων στελεχών ,όπως γίνεται με τους δικαστικούς. Τα παραπάνω είναι προαπαιτούμενα για την καλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης εάν δεν υπάρχουν το καλύτερο σχήμα να φτιάξουμε και να το επανδρώσουμε με αγγέλους σύντομα θα γίνει μπάχαλο σαν το Ελληνικό .

Οταν γίνουν αυτά απο κει και πέρα για να φτιάξουμε καλή οργάνωση πρέπει να γίνει απο εταιρεία που ασχολείται με την διοίκηση και οργάνωση επιχειρήσεων. Αυτή θα κάνει ανάλυση όλων των εργασιών ,θα της περιγράψει και θα τις χρονομετρήσει θα καθορίσει την αλληλουχία τους και βάσει αυτών θα εκπονήσει οργανόγραμμα με τις θέσεις εργασίας στις οποίες θα περιγράφονται για κάθε θέση οι αρμοδιότητες και οι χρόνοι εργασίας και το σύνολο των ημερήσιων εργασιών με τους χρόνους για κάθε υπάλληλο . Οι υπάλληλοι που θα περισέψουν και θα είναι αρκετοί θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα με ποιόν τρόπο θα αξιοποιηθούν.