• Αναζήτηση
 • Η έλλειψη πετρελαίου απειλεί να κλείσει σχολεία στη Δυτική Μακεδονία

  Οι τελευταίες ημέρες ήταν οι πρώτες πραγματικά χειμερινές για ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μας. Στη Δυτική Μακεδονία, στην περιφέρεια της χώρας με τις χαμηλότερες κατά μέσο όρο θερμοκρασίες, οι δημοτικοί άρχοντες έχουν να αντιμετωπίσουν το επιπλέον πρόβλημα της ανάγκης για πολύμηνη θέρμανση των σχολικών συγκροτημάτων.

  Οι τελευταίες ημέρες ήταν οι πρώτες πραγματικά χειμερινές για ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μας. Στη Δυτική Μακεδονία, στην περιφέρεια της χώρας με τις χαμηλότερες κατά μέσο όρο θερμοκρασίες, οι δημοτικοί άρχοντες έχουν να αντιμετωπίσουν το επιπλέον πρόβλημα της ανάγκης για πολύμηνη θέρμανση των σχολικών συγκροτημάτων.
  Στη Φλώρινα τα σχολεία έμειναν κλειστά τη Δευτέρα λόγω της χιονόπτωσης και της χαμηλής θερμοκρασίας που έφτασε τους -5°C. «Για καλή μας τύχη ο φετινός χειμώνας ως τώρα δεν ήταν ιδιαιτέρως βαρύς. Επομένως, η θέρμανση στα σχολεία δεν χρειαζόταν να λειτουργεί το ίδιο εντατικά με τις προηγούμενες χρονιές» σχολιάζει ο δήμαρχος Φλώρινας κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος. Ο κ. Βοσκόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τη συνέχεια της φετινής σχολικής χρονιάς. «Αυτή τη στιγμή τα χρήματα αρκούν για πετρέλαιο έως τα Χριστούγεννα. Αν δεν πάρουμε την τέταρτη δόση και κυρίως αν δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση τα σχολεία θα αναγκαστούν να μείνουν κλειστά».
  Στην Καστοριά τα σχολεία λειτούργησαν τη Δευτέρα, καθώς η πρωτεύουσα του νομού δεν έχει σκεπαστεί ακόμα με χιόνι. Παρ’ όλα αυτά εδώ ο δήμαρχος κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης περιγράφει με ακόμα πιο δραματικούς τόνους την κατάσταση. «Ήδη χρωστάμε περίπου 50.000 ευρώ στους προμηθευτές πετρελαίου. Βασιζόμαστε στην καλή τους θέληση. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει εντολή προς τους διευθυντές των σχολείων να γίνεται συντηρητικότερη χρήση της θέρμανσης. Την ώρα του μαθήματος τα καλοριφέρ λειτουργούν αν και σε χαμηλότερς θερμοκρασίες από τις προηγούμενες χρονιές. Όταν το σχολείο παραμείνει κλειστό γίνεται χρήση της θέρμανσης σε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, ίσα ίσα για να μην παγώνουν οι σωλήνες του δικτύου. Φοβάμαι πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα σχολεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές».

  Κρύο και χιόνια και την Τρίτη
  Νέα μεταβολή του καιρού θα σημειωθεί σήμερα, Τρίτη, από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ηπειρωτικά και παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Παγετός θα σχηματιστεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.
  Ειδικότερα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι έντονα. Βαθμιαία βελτίωση θα σημειωθεί το απόγευμα από τα δυτικά.

  Οι άνεμοι θα κυμαίνονται από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 γρήγορα στα θαλάσσια-παράκτια 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

  Η θερμοκρασία από -4°C ως 9°C και στη Δυτική Μακεδονία η μέγιστη ως 4°C.
  Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία το μεσημέρι από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση θα υπάρξει το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4, βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ που το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 16 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
  Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα γύρω ορεινά προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ από το απόγευμα θα υπάρξει βελτίωση. Οι άνεμοι θα κινούνται από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 0 ως 8 βαθμούς Κελσίου.
  Αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά και αμέσως μετά και στη Δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Τα φαινόμενα κατά τόπους πιθανώς να είναι έντονα ενώ βαθμιαία το βράδυ θα εξασθενήσουν.

  Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 – 7 στα νότια τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα στρεφόμενοι σε βορειοδυτικούς.Η θερμοκρασία από 1 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

  Τοπικές νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Ανατολική Πελοπόννησο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας. Σταδιακή βελτίωση θα έχει το απόγευμα ο καιρός και από τα βόρεια.
  Οι άνεμοι θα κυμαίνονται νότιοι – νοτιοδυτικοί 5 – 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε δυτικούς με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία από -1°C ως 16°C και στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
  Τοπικές νεφώσεις οι οποίες προς το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις νότιες Κυκλάδες και στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί – νοτιοδυτικοί 5 – 7 και γρήγορα τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία από 8 ως 16 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στη βόρεια Κρήτη ως 18 βαθμούς Κελσίου.
  Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση θα υπάρξει το βράδυ στα βόρεια. Οι άνεμοι στα νότια δυτικοί 3 με 5 βαθμιαία νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ στρεφόμενοι σε δυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 ως 17 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  Πτώση θερμοκρασίας και την Τετάρτη

  Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη θα υπάρξουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ πιθανόν στα Δωδεκάνησα να είναι ισχυρές με βαθμιαία βελτίωση.

  Στη Μακεδονία και τη Θράκη παροδικές νεφώσεις με λίγες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τις βραδινές ώρες.

  Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που μέχρι τη νύχτα θα επεκταθούν ανατολικότερα και στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

  Χιόνια στα ορεινά καθώς και στις ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. 

  Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία εξασθένηση. 

  Πτώση θερμοκρασίας από τα βόρεια. Παγετός κατά τόπους το πρωί στα ηπειρωτικά. 

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Στη σκιά του ηφαιστείου… Η χρυσόξανθη πλεξούδα με τη χαρακτηριστική πορτοκαλί κορδέλα του Hermes στο κάτω μέρος μπλέχτηκε ξαφνικά στις… μεταξένιες ψηφίδες του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk