Μια πανίσχυρη συσκευή με μέγεθος… βαλίτσας, ικανή να αναλύει γενετικό υλικό από τη σκηνή ενός εγκλήματος ή μιας φυσικής καταστροφής σε μόλις 25 λεπτά, ανέπτυξαν οι ειδικοί της ιαπωνικής εταιρείας NEC.
Σύμφωνα με τους ίδιους, με τη βοήθεια της συγκεκριμένης συσκευής ανάλυσης DNA θα παρακαμφθεί η χρονοβόρος διαδικασία ανάλυσης δειγμάτων γενετικού υλικού που πραγματοποιείται σήμερα στο εργαστήριο (διάρκειας περίπου μιας ώρας), αφού θα μπορεί να γίνεται αστραπιαία ταυτοποίηση μέσω των παγκόσμιων τραπεζών γενετικών δεδομένων.
«Στόχος μας σε πρώτη φάση είναι μεγάλοι οργανισμοί με έντονη ερευνητική δραστηριότητα, όπως π.χ. η Αστυνομία» εξηγεί η εκπρόσωπος της εταιρείας Μαρίτα Τακαχάσι. «Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και στην περίπτωση θυμάτων φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο της αναζήτησης συγγενών τους».
Η NEC υπολογίζει στην κυκλοφορία της υπερσυσκευής ανάλυσης DNA μέσα στο 2014 στην τιμή των 120.000 δολαρίων –δηλαδή περίπου 93.000 ευρώ.
«Αλεξίσφαιρο» υπερ-υλικό

Ενα πολυμερές υλικό ικανό να «φρενάρει» σφαίρες ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ράις στο Τέξας.
Το καινοτόμο υλικό, όπως φάνηκε στις δοκιμές, κατάφερνε να σταματά την πορεία βλημάτων 9 χιλιοστών και στη συνέχεια να απορροφά τα βλήματα στο εσωτερικό του «επουλώνοντας» τις τρύπες που έχουν δημιουργήσει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το «αλεξίσφαιρο» πολυμερές θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον χώρο του προστατευτικού ρουχισμού, στο εξωτερικό της ατράκτου αεροσκαφών και ελικοπτέρων και στους έλικές τους.
«Από τα πειράματα φάνηκε ότι το υλικό «τραβούσε» τη σφαίρα στο εσωτερικό του, σφραγίζοντας στη συνέχεια την οπή που είχε αρχικά δημιουργηθεί κατά τη διείσδυσή της σε αυτό» εξηγεί ο δρ Νεντ Τόμας. «Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικές βλάβες, το υλικό δεν εμφάνισε οποιαδήποτε φθορά και εξακολουθεί να παραμένει διάφανο. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα νέο βαλλιστικό υλικό αλεξίσφαιρου παραθύρου ή παρμπρίζ».

Διάβαση… λέιζερ για πεζούς

Μια φουτουριστική αλλά παρ’ όλα αυτά άκρως πρακτική διάβαση «ασφαλείας» για πεζούς, την οποία οι οδηγοί δεν θα μπορούσαν εύκολα να παραβιάσουν, οραματίστηκε ο ασιάτης σχεδιαστής Χογιούν Λιμ.

Η διάβαση διαθέτει στις δύο πλευρές της δύο κολόνες οι οποίες φέρουν ένα ενσωματωμένο σύστημα φωτισμού λέιζερ και επικοινωνούν μεταξύ τους (ανά ζεύγος ή ανά τετράδα). Οταν το φανάρι είναι κόκκινο εκπέμπουν μπροστά από τους πεζούς που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο μια κόκκινη λωρίδα φωτός, δείχνοντάς τους ότι δεν μπορούν να περάσουν. Αντίθετα, όταν το φανάρι γίνει πράσινο, η κόκκινη απαγορευτική γραμμή μεταφέρεται μπροστά από τα οχήματα δημιουργώντας ένα φωτεινό προστατευόμενο μονοπάτι για τους πεζούς.
Η διάβαση ασφαλείας ονομάστηκε από τον επινοητή της Guardian και θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με προβλήματα όρασης.
«Μαλακό» όχημα εν όψει!

Ενα όχημα από… μαξιλάρια που θα μπορούσε να παραπέμπει στα «συγκρουόμενα» αυτοκινητάκια του λούνα παρκ δημιούργησαν ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα.
Το ηλεκτροκίνητο iSAVE YOU, όπως ονομάζεται το «μαλακό» όχημα, μοιάζει με αυτοκινητάκι του γκολφ, όμως καλύπτεται περιμετρικά από αντικραδασμικά μαξιλαράκια υπεύθυνα για την απορρόφηση των επικίνδυνων τρανταγμάτων σε περίπτωση σύγκρουσης.
Μέσα από τον τεχνοβλαστό Humanix που δημιούργησαν οι επιστήμονες, σκοπεύουν τώρα να προωθήσουν την ευρηματική ιδέα τους προς τη γραμμή μαζικής παραγωγής, στην τιμή των 790.000 γεν –δηλαδή περίπου 7.500 ευρώ.
«Το συγκεκριμένο όχημα αποτελεί μια ιδανική λύση για την ιαπωνική κοινωνία όπου ο πληθυσμός γερνά με ταχύτατους ρυθμούς» εξηγεί ο πρόεδρος της Humanix και καθηγητής Τσουτόμου Μασουγίμα. «Ηδη έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες» καταλήγει ο ίδιος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ