Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και το άγχος μεγαλώνει ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τα παιδικά «θέλω» που συνοδεύουν τις μέρες αυτές. Ποιος είπε ότι λόγω της κρίσης τα δώρα μας δεν μπορούν να είναι έξυπνα, εκπαιδευτικά και πάνω απ’ όλα οικονομικά; Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες –από τις οποίες οι περισσότερες εντάσσονται σε ένα αρκετά οικονομικό πλαίσιο –και σας τις παρουσιάζουμε.
Ηλιακό σύστημα στο ταβάνι
Το ολόδικό τους ηλιακό σύστημα μπορούν να κατασκευάσουν οι μικροί αστρονόμοι και να το κρεμάσουν στο ταβάνι τους. Σβήνοντας το φως θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν αστρικό κόσμο που φωσφορίζει στο σκοτάδι.
Ηλικίες: 5 ετών και άνω
Τιμή: 13,60 ευρώ
Κατάστημα: Πωλητήριο κέντρου πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος»


Αρχαία παιχνίδια

Τι είναι το άθυρμα, η πλαταγή, ο στρόμβος, η ίυγγα, τα σφαιρία και οι αστράγαλοι; Το κουτί με τα χειροποίητα παιχνίδια από την αρχαία Ελλάδα ανοίγει και οι ώρες διασκέδασης με μπόλικη δόση Ιστορίας ξετυλίγονται.
Ηλικίες: 5 ετών και άνω
Τιμή: 29 ευρώ (μεγάλο κουτί), 23 ευρώ (μικρό κουτί)
Κατάστημα: Τhe ATTIC BLACK shop

Παζλ επαυξημένης πραγματικότητας

Μπορεί να μοιάζει με κλασικό –και για κάποιους βαρετό –παζλ με θέμα τον βυθό, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα «έξυπνο» παζλ νέας γενιάς. Μετά τη συναρμολόγηση των 1.000 κομματιών του, ο κάτοχός του, κατεβάζοντας τη δωρεάν συνοδευτική εφαρμογή για iPhone, μπορεί να του δώσει… ζωή!
Ηλικίες: 14 ετών και άνω
Τιμή: 16 ευρώ
Iστοσελίδα: www.ravensburger.com / www.amazon.co.uk


Ρομποτικό… χέρι!

Οι λάτρεις της ρομποτικής τεχνολογίας μπορούν με τη βοήθεια πέντε διαφορετικών μοτέρ να κατασκευάσουν τον δικό τους ρομποτικό βραχίονα και να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο στο πάτημα ενός κουμπιού.

Ηλικίες: 10 ετών και άνω
Τιμή: 66 ευρώ
Κατάστημα: CAELESTE


Ηλιακό ρομπότ
Ενα ρομπότ που κινείται με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας μπορούν να κατασκευάσουν οι μικροί εφευρέτες και να δουν πώς αυτό περπατάει χωρίς μπαταρίες.
Ηλικίες: 7 ετών και άνω
Τιμή: 24,60 ευρώ
Κατάστημα: Ελληνικός Κόσμος


«Εξυπνες» πτήσεις

Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα smartphone ή μια ταμπλέτα θα μπορούσε να μεταμορφώσει έναν «κοινό θνητό» σε ταλαντούχο πιλότο! Ο λόγος για το τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι της Parrot AR.Drone 2.0, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη του να παίζει τον έλεγχό του στα… δάχτυλα.
Ηλικίες: Για μεγάλα παιδιά
Τιμή: 231 ευρώ
Iστοσελίδες: www.parrot.com / www.amazon.co.uk

Πειράματα στο σπίτι

Μέσα από διάφορα σετ πειραμάτων οι μικροί επιστήμονες μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν. Στο «Μαθαίνω μαγειρεύοντας» θα μάθουν, μεταξύ άλλων, γιατί σκάει το ποπκόρν, στα «12 πειράματα Δημοτικού» θα κατασκευάσουν μία οικολογική μπαταρία, στη «Χημεία στην κουζίνα» θα φτιάξουν λάβα και στη «Δημιουργία κρυστάλλων» θα δημιουργήσουν από το μηδέν τον δικό τους λαμπερό κρύσταλλο.
Ηλικίες: 8 ετών και άνω
Τιμή: 7,90 – 11,50 ευρώ
Κατάστημα: CAELESTE

Ηλεκτρο-πειράματα

Ογδόντα πειράματα ηλεκτρονικής προσφέρουν διασκέδαση και γνώσεις σχετικές με την ηλεκτρονική και τον ηλεκτρισμό.
Ηλικίες: 8 ετών και άνω
Τιμή: 37 ευρώ
Κατάστημα: www.patini.gr


Monopoly Αλαν Τούρινγκ
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα της πληροφορικής, η ειδική έκδοση του κλασικού επιτραπέζιου παιχνιδιού είναι αφιερωμένη στον Αλαν Τούρινγκ.

Ηλικίες: 8 ετών και άνω
Τιμή: 37 ευρώ
Iστοσελίδα: www.bletchleypark.org.uk


Επιφάνεια κοπής… μαθηματικής ακρίβειας
Μια ξύλινη επιφάνεια κοπής με μαθηματικά… διαγράμματα θα μπορούσε να δώσει πρακτική λύση σε «ανήσυχους» σεφ που λατρεύουν τη λεπτομέρεια στις δημιουργίες τους. H ενδιαφέρουσα πρόταση για… μαθηματικά μυαλά έρχεται από το κατάστημα του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου.
Ηλικίες: Υπό την επίβλεψη ενηλίκου
Τιμή: 22 ευρώ
Iστοσελίδα: www.sciencemuseumshop.co.uk


Κατάσκοποι, ανασκουμπωθείτε!
Μέσα από την κατασκευή ενός υπερευαίσθητου ηλεκτρονικού κατασκοπικού τηλεφώνου οι επίδοξοι κατάσκοποι μπορούν να ακούσουν απροσδόκητους ήχους μέσα στη γη και στο νερό.
Ηλικίες: 10 ετών και άνω
Τιμή: 25 ευρώ
Κατάστημα: Toys Land / www.patini.gr

Πώς είναι το δελφίνι;

Για όσους αναρωτιούνται πώς είναι το δελφίνι εσωτερικά, τώρα μπορούν να μάθουν συναρμολογώντας τον σκελετό και τα ζωτικά του όργανα.
Ηλικίες: 8-14 ετών
Τιμή: 36 ευρώ
Κατάστημα: CAELESTE


Μικροί μετεωρολόγοι

Για όσους μαγεύονται από τα τερτίπια του καιρού, τώρα μπορούν να καταγράψουν την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου, τα επίπεδα των βροχοπτώσεων και της θερμοκρασίας.

Ηλικίες: 6 ετών και άνω
Τιμή: 13,50 ευρώ
Κατάστημα: www.patini.gr



Σκελετός στην… ντουλάπα

Μια ευχάριστη εισαγωγή στον κόσμο της ανατομίας για παιδιά μέσα από τη συναρμολόγηση του ανθρώπινου σκελετού.

Ηλικίες: 8-14 ετών
Τιμή: 18,50 ευρώ
Κατάστημα: CAELESTE

Tα καταστήματα:

• Caeleste

Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64, Παλαιό Φάληρο (στο κτίριο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου), τηλ. 210 9469.677, www.caelesteshop.gr. Eπίσης Kookoo Drops, τηλ. 210 9621.580, www.kookoodrops.gr
Ελληνικός Κόσμος
Πειραιώς 254, 177 78, Ταύρος, τηλ. 212 2540.000, www.hellenic-cosmos.gr
The ATTIC black shop
Νίκης 50A & Κυδαθηναίων 6, 10558, Αθήνα, τηλ. 210 3232.005, www.atticblack.com. Το κουτί με τα αθύρματα είναι ειδικά σχεδιασμένο για το Μουσείο της Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742, Αθήνα, τηλ. 210 9000.900, www.theacropolismuseum.gr)
Toys Land
Νέα Λεωφόρος Βουλιαγμένης 134, 16674, Γλυφάδα, τηλ. 210 8983.310
Tηλ. 210 6647.061 / 6947 568.282

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ