• Αναζήτηση

Φιλιππίνες: Θάβουν τους νεκρούς τους – εκατοντάδες δεν έχουν αναγνωριστεί

Μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Μπόφα, που έπληξε κυρίως τις νότιες Φιλιππίνες φέρνοντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι κάτοικοι θάβουν τους νεκρούς τους με τον επίσημο απολογισμό των αρχών να φτάνει τους 418 την στιγμή που σχεδόν άλλοι…

Μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Μπόφα, που έπληξε κυρίως τις Νότιες Φιλιππίνες με πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι κάτοικοι θάβουν τους νεκρούς τους με τον επίσημο απολογισμό των αρχών να ξεπερνά τους 500 τη στιγμή που σχεδόν άλλοι τόσοι αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό το μεσημέρι της Παρασκευής, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 252 ανθρώπων στην κοιλάδα Κομποστέλα, 216 στο κοντινό Νταβάο και 40 σε άλλα μέρη της χώρας. Περισσότεροι από 400 συνεχίζουν να αγνοούνται, δημιουργώντας φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι σημαντικά υψηλότερος.

Οι τοπικές αρχές στην κοιλάδα Κομποστέλα, που υπέστη το σφοδρότερο πλήγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο μαζικών τάφων για τις σορούς θυμάτων που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες των σωστικών συνεργείων και του στρατού συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα.

Ο τυφώνας έχει αφήσει πίσω του τοπίο καταστροφής, βυθίζοντας πολλά από τα χωριά στη λάσπη και πλημμυρίζοντας τα χωράφια.

Παράλληλα, εκτός από την κούραση, οι διασώστες βρίσκονται αντιμέτωποι και με ελλείψεις εξοπλισμού στις έρευνές τους για επιζώντες.

Αρκετές σοροί δεν έχουν αναγνωριστεί και βρίσκονται συγκεντρωμένες σε υπαίθρια σημεία στους οικισμούς.

«Σκεφτόμαστε να θάψουμε μαζικά όσες σορούς δεν αναγνωριστούν σε τρεις ημέρες για λόγους δημόσιας υγείας» ανέφερε στο Reuters ο αντιστράτηγος Αριέλ Μπερνάρντο, επικεφαλής των μονάδων που έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Την Παρασκευή, ο Μπόφα έχει αποδυναμωθεί και κινείται αργά προς τη Νότια Σινική Θάλασσα με κεντρικούς ανέμους ταχύτητας μέχρι 110 χλμ/ώρα.

O τυφώνας ήταν το 16ο σύστημα κακοκαιρίας που χτύπησε τις Φιλιππίνες φέτος – συνολικός αριθμός χαμηλότερος από τον μέσο όρο των 20 τυφώνων και καταιγίδων που σημειώνονται κάθε χρόνο στο αρχιπέλαγος.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk