Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, που στόχο έχει να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος κατά 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το IIF, η επαναγορά των ομολόγων θα επιτύχει ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνει την επόμενη δόση χρηματοδότησης.

«Με πιθανή τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, φαίνεται ότι το πρόγραμμα επαναγοράς θα φτάσει τον στόχο των 14 δισ. ευρώ ή περίπου τόσο από τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών (…) Έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως τα 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την επαναγορά» αναφέρεται στην έκθεση του IIF.

Το Ινστιτούτο εκπροσωπεί περισσότερα από 400 από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο και ήταν αυτό που διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς είναι κρίσιμη για να εκπληρωθούν τα κριτήρια που θέτει το Ταμείο ούτως ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

Ωστόσο τόσο το Ταμείο όσο και άλλοι θεωρούν αβέβαιη την επιτυχία του buyback, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα στήριξης και απειλεί να αναζωπυρώσει τους φόβους μετάδοσης της κρίσης σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες.

Εθνική: Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για συμμετοχή στην επαναγορά

Ομόφωνα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας τη συμμετοχή της στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, που ενεργείται από τον Ο.Δ.Δ.Η.Χ., για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής στηρίχθηκε σε οικονομικο-τεχνικά δεδομένα, σε γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων οικονομικών και νομικών συμβούλων και αποτυπώνει τη συνέχιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

Eurobank και η Alpha Bank

Τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ανακοίνωσαν επίσης η Eurobank και η Alpha Bank.

Αναλυτικότερα, οι δύο ανακοινώσεις στο ΧΑ είναι οι εξής:

Η Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 7.12.2012, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της Τράπεζας στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελληνικής Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στις 3.12.2012.

Η Alpha Bank ανακοινώνει ότι, στην από 7.12.2012 συνεδρίαση του, το Διοικητικό Συμβούλιο ομοφώνως αποφάσισε τη συμμετοχή της Τραπέζης σε πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν της από 3.12.2012 προσκλήσεως υπό του τελευταίου.