Στον προϊστορικό κόσμο, δίπλα στα μαμούθ, ζούσε και ένα εξαφανισμένο σήμερα είδος ρινόκερου. Πρόκειται για ένα είδος που διέθετε γούνα και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μοιάζει με ένα μικρό μαμούθ με κέρατα. Η μελέτη ενός καλοδιατηρημένου απολιθώματος που εντοπίστηκε στη Σιβηρία αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το εντυπωσιακό στην όψη ζώο.

Ο μαμουθορινόκερος

Οι ρινόκεροι που διέθεταν γούνα ζούσαν στην Ευρασία και η επιστημονική τους ονομασία είναι Coelodonta antiquitatis. Πιστεύεται ότι τα ζώα αυτά ζούσαν στις βορειότερες περιοχές της Ευρώπης από τη Βρετανία μέχρι τις ανατολικές περιοχές της Σιβηρίας. Μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί ελάχιστα ευρήματα και σε κατάσταση τέτοια που δεν επέτρεπε την αποκάλυψη πολλών στοιχείων για αυτά τα ζώα.

Το νέο εύρημα

Ενας καλοδιατηρημένος σκελετός του γούνινου ρινόκερου εντοπίστηκε στη Σιβηρία η μελέτη του οποίου αποκαλύπτει διάφορα στοιχεία για αυτό το είδος. Ο σκελετός ανήκει σε ένα θηλυκό που ζούσε πριν από 39 χιλιάδες έτη. Η μελέτη του δείχνει ότι οι ρινόκεροι αυτοί είχαν παρόμοιο μέγεθος με τους σημερινούς ρινόκερους. Ηταν φυτοφάγοι, τρέφονταν κυρίως με δημητριακά και είχαν αργό ρυθμό αναπαραγωγής. Ο θηλυκός ρινόκερος που ανακαλύφτηκε διέθετε δύο κέρατα, ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο. Αυτοί οι ρινόκεροι είχαν παχύ καφέ δέρμα και γούνα ενώ το βάρος τους υπολογίζεται στον 1.5 τόνο.

Η εξαφάνιση

Σύμφωνα με τους ερευνητές που μελετούν το απολίθωμα μια από τις αιτίες της εξαφάνισης του συγκεκριμένου ρινόκερου είναι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στις περιοχές όπου ζούσε. Το πάχος του χιονιού εκεί γινόταν ολοένα και μεγαλύτερο και με δεδομένο ότι οι ρινόκεροι αυτοί είχαν μεγάλο βάρος και κοντά πόδια δεν μπορούσαν να κινηθούν εύκολα μέσα στο παχύ χιόνι και έτσι οδηγήθηκαν γρήγορα στην εξαφάνιση. Τη μελέτη διενήργησαν ειδικοί του Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που έχουν μελετήσει και άλλα ευρήματα των συγκεκριμένων ρινόκερων. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biology Bulletin»