H γαλλική αμυντική βιομηχανία Dassault δημοσιοποίησε βίντεο από την πρώτη δοκιμαστική πτήση του nEUROn, ενός μη επανδρωμένου μαχητικού αεροπλάνου σχεδιασμένου να παραμένει αόρατο στα εχθρικά ραντάρ.

Η δοκιμή

Το αεροπλάνο σε σχήμα νυχτερίδας, με άνοιγμα φτερών 12,5 μέτρα και βάρος πέντε τόνους, απογειώθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο από τη βάση του Ιστρέ στη νότια Γαλλία. Το nEUROn, πάντως, δεν προορίζεται να ενταχθεί στη δύναμη οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας -είναι απλώς ένα πρωτότυπο επίδειξης που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη «μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης».

Οι δοκιμές θα πραγματοποιούνται στη Γαλλία μέχρι το 2014 και σε επόμενη φάση θα συνεχιστούν στην Ιταλία. Το πρόγραμμα ανάπτυξης ξεκίνησε το 2005 με βασικό εργολάβο τη Dassault Aviation και τη συμμετοχή εταιρειών από έξι ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Οι ΗΠΑ είναι σήμερα η μόνη χώρα που διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη stealth: το X-47B που αναπτύχθηκε από τη Northrop Grumman για το πολεμικό ναυτικό και το RQ-170 Sentinel της Lockheed Martin που χρησιμοποιείται από την πολεμική αεροπορία, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.