Τραπεζικό συνέδριο με τίτλο «The Future of Banking in Greece» διοργανώνουν την Τετάρτη στην Αθήνα οι «Financial Times Business Events» σε συνεργασία με την Boussias Communications.

Στην ομιλία του προς τους συνέδρους, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Ζανιάς εστίασε στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων δίδοντας προτεραιότητα στην αλλαγή της φορολογικής διοίκησης, στη μεταρρύθμιση του συστήματος που διέπει τις ασφαλιστικές εισφορές, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω των αποκρατικοποιήσεων, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και στη βελτίωση σε τομείς όπως η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση.

Ο κ. Ζανιάς εκτίμησε ότι μετά τη λήψη της δόσης οι ελληνικές τράπεζες θα ανακτήσουν την επαφή τους με τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, κάτι που χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη καθώς τους τελευταίους μήνες δανείζονται από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) με επιτόκια υψηλότερα κατά περίπου 200 μονάδες βάσης.

Ο ίδιος διέγνωσε την έναρξη ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου» και υποστήριξε ότι η βελτίωση του κλίματος θα οδηγήσει σε σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων.

Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου είναι ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλέξανδρος Μάνος, ο Group Chief Economist της Eurobank καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο κ. Guillermo Nielsen πρώην γραμματέας Οικονομικών της Αργεντινής και βασικός διαπραγματευτής της αναδιαρθρώσεως του χρέους της χώρας με το ΔΝΤ, κ.ά.