Βάλτε στο παραδοσιακό κύριο πιάτο δυο πινελιές φρεσκάδας: µπίρα και πορτοκάλι. Θα µοσχοµυρίσει!

Υλικά (για 6-8 άτοµα)

  • 1.400-1.600 γρ. χοιρινό κρέας (είτε από 1 κοµµάτι στρογγυλό είτε σε 3-4 κοµµάτια από ποντίκι)
  • 2 κιλά πατάτες, κοµµένες σε ροδέλες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, τα φυλλαράκια
  • 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανου
  • 3 µέτρια πορτοκάλια, καθαρισµένα και κοµµένα σε ροδέλες, χωρίς τα κουκούτσια
  • 1 µεγάλο µπουκάλι µπίρα
  • 1 ποτηράκι του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού χυµός λεµονιού
  • 3 ποτήρια νερό, τουλάχιστον

Εκτέλεση

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C-220 °C. Πλένουµε και αλατοπιπερώνουµε το κρέας και το τοποθετούµε σε ταψί.
  2. Σε µια λεκάνη βάζουµε τις πατάτες. Προσθέτουµε το αλατοπίπερο, τη φρέσκια ρίγανη, το δενδρολίβανο και τα πορτοκάλια. Τα ανακατεύουµε καλά και τα τοποθετούµε στο ταψί µε το κρέας. Περιχύνουµε µε την µπίρα, το λάδι, τον χυµό λεµονιού και το νερό. Σκεπάζουµε το ταψί µε αλουµινόχαρτο και ψήνουµε για περίπου 2 ώρες, ελέγχοντας τακτικά αν χρειάζεται επιπλέον νερό.
  3. Βγάζουµε το ταψί από τον φούρνο, γυρνάµε το κρέας από την άλλη πλευρά και το ξαναβάζουµε στον φούρνο, αφού αφαιρέσουµε το αλουµινόχαρτο, για ένα 10 λεπτά, ώσπου να πάρει χρώµα το φαγητό. Τρώγεται ζεστό.