Αίγυπτος: Ανέστειλε επ’ αόριστον τις εργασίες του το Ανώτατο Δικαστήριο

Καταφέρνοντας πλήγμα στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ισχυρή οργάνωση που εκπροσωπεί τους αιγύπτιους δικαστές ανακοινώνει ότι θα καλέσει τα μέλη της να μην επιτηρήσουν το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου επί του σχεδίου του νέου Συντάγματος.

Καταφέρνοντας πλήγμα στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ισχυρή οργάνωση που εκπροσωπεί τους αιγύπτιους δικαστές ανακοινώνει ότι θα καλέσει τα μέλη της να μην επιτηρήσουν το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου επί του σχεδίου του νέου Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, το αιγυπτιακό Ανώτατο Δικαστήριο προχωρά σε επ’ αόριστον αναστολή του έργου του, καταγγέλλοντας «πιέσεις» εκ μέρους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Πηγή προσκείμενη στην οργάνωση που εκπροσωπεί τους αιγύπτιους δικαστές δήλωσε ότι η σχετική απόφαση για μποϊκοτάζ στην επιτήρηση του δημοψηφίσματος ελήφθη την Κυριακή σε σύνοδο της Ένωσης των Δικαστών στο Κάιρο. Οι αποφάσεις της Ένωσης δεν είναι, πάντως, δεσμευτικές για τα μέλη της.

Η Ένωση είχε καταδικάσει με έντονο τρόπο το διάταγμα της 22ας Νοέμβριου που εκδόθηκε από τον Μοχάμεντ Μόρσι και διεύρυνε τις εξουσίες του αιγύπτιου προέδρου, ενώ τις θωράκιζε ταυτόχρονα από ενδεχόμενο δικαστικό έλεγχο.

Νωρίτερα την Κυριακή, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναβάλει την καθοριστική του απόφαση για τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση επειδή το κτίριο είχε περικυκλωθεί από οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι που φώναζαν συνθήματα κατά των δικαστικών.

«Οι δικαστές ανακοινώνουν την αναστολή των συνεδριάσεων μέχρι να μπορούν να συνεχίσουν την εξέταση των υποθέσεων χωρίς ψυχολογική και υλική πίεση» ανέφερε το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το Δικαστήριο αναμενόταν να αποφανθεί επί του έργου της Συντακτικής Βουλής, από την οποία έχει αποχωρήσει μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης και κυριαρχείται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είχε εγκρίνει προ δύο ημερών το τελικό σχέδιο για το νέο Σύνταγμα.

Το Σύνταγμα πρόκειται και να τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου. Η κατάρτισή του βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης που απειλεί το πολιτικό τοπίο στην Αίγυπτο και ξέσπασε με το διαβόητο σαρωτικό διάταγμα του προέδρου Μόρσι.

Στο διάταγμα, πέραν της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του προέδρου, τα μέλη της Συντακτικής Βουλής προστατεύονται από τις δικαστικές αποφάσεις – και άρα είναι θολός ο αντίκτυπος που θα είχε πρακτικά μία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk