«Οχι» της κυβέρνησης στην τρόικα για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας

«Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της στρατιωτικής θητείας», δήλωσαν στο «Βήμα» πηγές του υπουργείου Άμυνας σχολιάζοντας την πρόταση της τρόικας για να καταργηθεί η υποχρεωτική θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της στρατιωτικής θητείας», δήλωσαν στο «Βήμα» πηγές του υπουργείου Άμυνας σχολιάζοντας την πρόταση της τρόικας για να καταργηθεί η υποχρεωτική θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως πληροφορείται το «Βήμα», η πρόταση αυτή έχει ενοχλήσει την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία που αποκαλύπτουν ότι δεν είναι πρώτη φορά που οι τροϊκανοί επιχείρησαν να αναμειχθούν σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπενθυμίζουν μάλιστα, ότι στις προηγούμενες επαφές της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση ετέθη ευθέως από τους εκπροσώπους των δανειστών θέμα για δραστική μείωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την αιτιολογία ότι στη δεκαετία 2000-2009 η χώρα μας είχε το μεγαλύτερο κόστος για τις Ενοπλες Δυνάμεις ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ και από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζήτησαν τότε συγκεκριμένα μείωση της «οροφής» των Ενόπλων Δυνάμεων, να κλείσουν στρατόπεδα και να περιοριστεί δραστικά η πρόσληψη των επαγγελματιών οπλιτών στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Με κάθε ΕΣΣΟ, σημειώνεται, προσέρχονται προς κατάταξη περίπου 10.000 κληρωτοί για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή που προβλέπει ότι όλοι οι Ελληνες που δύνανται να φέρουν όπλα είναι υπόχρεοι να συνεισφέρουν στην Αμυνα.
Πριν από περίπου έναν χρόνο η στρατιωτική ηγεσία είχε προτείνει την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες, πρόταση την οποία πάγωσε η σημερινή κυβέρνηση.
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπενθύμιζαν στο «Βήμα» και άλλες παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την άμυνα της χώρας μας, όπως η εκκένωση νησιών με λίγους κατοίκους, δήθεν για να μειωθούν τα ακτοπλοϊκά έξοδα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk