Εζησε τα 90s καλύτερα από τον καθένα. Πολλά πάρτι, πολλές ζωντανές εμφανίσεις, χιτ singles που έκαναν όλο τον κόσμο να χορέψει εκείνη την «τρελή» δεκαετία. Η Billie Ray Martin δεν χάθηκε ποτέ από την επικαιρότητα όσο κι αν πήγε να την ξεπεράσει η εποχή. Πάντα έκανε κάτι δικό της. Απλά τα zeroes την βρήκαν να έχει ένα μικρότερο πυρήνα θαυμαστών απ’ ότι είχε συνηθίσει. Δε σταμάτησε ποτέ να εργάζεται, να παράγει τραγούδια και να κάνει τον κόσμο να χορεύει. Γι’ αυτά και για πολλά άλλα μας μιλά στο BHmagazino. Η ντίβα που δε φοβήθηκε να κάνει ένα βήμα παραπέρα, η γυναίκα που υπήρξε ορόσημο και πρωτοπόρος στο κόσμο της dance σκηνής για σχεδόν 20 χρόνια τώρα θα είναι αύριο στην Αθήνα στο Philipp Champagne Bar για ένα μοναδικό dj set, αλλά και για μία live PA performance.

Οταν έγραφες το «Your Loving Arms» είχες στο μυαλό σου ότι θα πάρει αυτές τις διαστάσεις και θα γίνει ένα παγκόσμιο μουσικό χιτ;

Δεν περίμενα τόση μεγάλη επιτυχία ωστόσο ήξερα ότι είχα στα χέρια μου ένα δυνατό κομμάτι. Το προετοίμαζα δύο χρόνια μέχρι να υπογράψω σε κάποια δισκογραφική και από τη στιγμή που υπέγραψα προσπάθησα να πείσω τους ιθύνοντες της εταιρίας πως αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο single. Oπότε μια ιδέα την είχα.

Πως ξεκίνησε η ασχολία σου με την ηλεκτρονική μουσική σκηνή;
Στο Βερολίνο ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία. Ημουν φαν των βρετανών καλλιτεχνών και ήθελα να γίνω σαν αυτούς. Σύντομα μετακόμισα στο Λονδίνο για να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα και να συνεργαστώ με τέτοια σπουδαία ονόματα. Στο Βερολίνο όμως άρχισα να πειραματίζομαι με τη μουσική -όχι μόνο με ηλεκτρονικούς ήχους αλλά και με την folk και την ψυχεδέλεια.

Ποια ήταν η στιγμή στη ζωή σου που είπες πως θες να γίνεις μουσικός;
Σε ηλικία δύο χρονών μάλλον. Η οικογένεια μου έλεγε πως από τότε μόνο τραγουδούσα. Θυμάμαι όταν ήμουν πέντε χρονών πως ηχογραφούσα τη φωνή μου σε ένα κασετόφωνο και έλεγα στους παππούδες μου πως θα πάω στην Αγγλία για να ηχογραφήσω αυτά τα μουσικά demos. Ηταν απλά παιδικά τραγούδια σε κασέτα. Εβαλα την κασέτα σε φάκελο και ζήτησα από τη γιαγιά μου να τη στείλει στον αγαπημένο μου γερμανό τραγουδιστή. Δεν το έκανε.

Προτιμάς να είσαι πάνω στη σκηνή ή να δουλεύεις στο στούντιο;
Λατρεύω να τραγουδάω live και να είμαι μπροστά στον κόσμο και σιχαίνομαι τη δουλειά στο στούντιο. Το live είναι κάτι φυσικό σε αντίθεση με το στούντιο που είναι τεχνητό. Ποτέ δεν μπορούσα να το αντέξω, ακόμα και τώρα το βαριέμαι πολύ το στούντιο.

Τι μουσική ακούς αυτές τις μέρες;
Κυρίως τη dance μουσική της εποχής και πολλά καλά άλμπουμ όπως είναι αυτά του Patrik Fitzerald, της Robyn και της Lana Del Ray που κυκλοφόρησαν φέτος. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο αγαπημένο είδος.

Τι δουλειά θα έκανες αν δεν ήσουν τραγουδίστρια;
Πόρνη στο Reeperbahn του Αμβούργου.

Αληθεύει ότι είσαι χορτοφάγος;
Ναι αν και πολύ συχνά τρώω ψάρι. Παρόλο που είναι ενάντια στη φιλοσοφία μου, το ζητάει ο οργανισμός μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Αυτή την περίοδο ηχογραφώ το νέο μου άλμπουμ αλλά θα πάρει καιρό. Εν τω μεταξύ αυτές τις μέρες ετοιμάζω τέσσερα ambient τραγούδια για τη συνεργασία που κάνω με την τραγουδίστρια Αerea Negrot. Οπότε αυτό έχει προτεραιότητα και μετά το δικό μου άλμπουμ.

Εχεις καμία ανάμνηση από τις επισκέψεις σου στην Ελλάδα;
Ηταν συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα και δε θυμάμαι πολλά πράγματα. Παρ’ όλα αυτά μου έχουν αφήσει καλή αίσθηση.
Billie Ray Martin meets Bedazzler
Philipp Champagne Bar
1 Δεκεμβρίου
Είσοδος Ελεύθερη
Ποτό 7 ευρώ
Warm Up : Denis D’ Or, ELIOT