Με σκληρό τρόπο απάντησε την Πέμπτη η αστυνομία της Μιανμάρ στην επιμονή διαδηλωτών να παραμείνουν στο ορυχείο χαλκούΛετπανταούνγκ – στα βορειοδυτικά της χώρας – στην επέκταση του οποίου αντιτίθενται επειδή, όπως λένε, τους αφαιρείται γη.

Στην προσπάθεια των αστυνομικών να διαλύσουν τη διαδήλωση, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής τους, οι σκηνές που είχαν στήσει έπιασαν φωτιά για ανεξήγητο μέχρι στιγμής λόγο.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ανγκ Σουου Κίι επρόκειτο να μεταβεί την ίδια μέρα στη Μονίουα για να ακούσει τις θέσεις των κατοίκων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αν το ορυχείο επεκταθεί θα χάσουν τμήματα γης.

Το εν λόγω ορυχείο διαχειρίζεται η κινεζική China North Industries με τη συμμετοχή της εγχώριας UMEHL, η οποία ελέγχεται από τον στρατό της Μιανμάρ.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν στήσει έξι σκηνές έξω από το ορυχείο στη Μονίουα, βρίσκονταν και περίπου 200 βουδιστές μοναχοί, που επίσης διαμαρτύρονταν ότι η επέκταση θα πλήξει και μοναστήρια της περιοχής εκτός από εδαφικές εκτάσεις.

Η κυβέρνηση την Τετάρτη είχε διατάξει τους διαδηλωτές να φύγουν. Την επόμενη μέρα, με τους κατοίκους να παραμένουν στο σημείο, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να τους διαλύσει, με συνέπεια «δεκάδες να τραυματιστούν» όπως μεταδίδει το Reuters, κυρίως μοναχοί που υπέστησαν εγκαύματα από την ανεξήγητη φωτιά.

Οι κινητοποιήσεις στις οποίες είχαν λάβει μέρος εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου τρεις μήνες.

Τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν οι διαδηλωτές, είχαν ήδη απομακρυνθεί οι κάτοικοι τεσσάρων από τα 26 χωριά που βρίσκονται επάνω στη γραμμή επέκτασης του ορυχείου.