Κάστρο και Ανω Πόλη

Μπαίνοντας στο κάστρο «από τη μόνη έμβαση», σας υποδέχεται, στα αριστερά σας, το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου. Μπροστά σας απλώνεται το βυζαντινό καλντερίμι, ο «κεντρικός δρόμος της αγοράς», με τα λιθόστρωτα δαιδαλώδη σοκάκια δεξιά και αριστερά να σας προκαλούν να παραστρατήσετε. Οταν τελειώσει η περιπλάνηση στο κάστρο, θα επιστρέψετε στο καλντερίμι για να τιμήσετε τα εδωδιμοπωλεία, τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα (τα οποία μπορούν να αποτελέσουν και πρώτης τάξεως προμήθειες για τον χειμώνα), και να επιδοθείτε στις τουριστικές δραστηριότητες που συνοψίζονται σε δύο ενδιαφέροντες τομείς: τον καφέ και το φαγητό. Στα café του κάστρου θα αγναντεύετε τη θάλασσα από τη θαλπωρή του τζακιού. Στην ξακουστή «Ματούλα» ή στο «Κανόνι» θα γευματίσετε πίνοντας και (ακόμη) ένα ποτηράκι. Επειτα, αν είστε σε θέση, μπορείτε να πάρετε τον δρόμο για την Ανω Πόλη. Η 20λεπτη διαδρομή έχει αυτή την εποχή τη δική της γοητεία, ιδίως υπό τον χειμωνιάτικο ήλιο, όπως επίσης και η θέα που θα αντικρίσετε.

Πανσέληνος στον βράχο

Στη Μονεμβασιά θα καταφύγετε τον χειμώνα προκειμένου να χαλαρώσετε, να βιώσετε το αργό κύλισμα του χρόνου και να απολαύσετε την ψευδαίσθηση ότι μπορείτε να τον σταματήσετε. Στα καταλύματα της καστροπολιτείας η λιτότητα στον σχεδιασμό ανταμώνει την αρχοντική αισθητική, την παράδοση και την Ιστορία, ενώ τα γαιώδη χρώματά τους εναρμονίζονται με τον τραχύ βράχο. Ενδεικτικά, στο τέρμα του Κάστρου, εκεί όπου βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, ο παραδοσιακός ξενώνας Κελλιά προσφέρει ένα πολύ έντιμο ισοζύγιο ανάμεσα στις παροχές και στην τιμή. Στα μπροστινά δωμάτια, με θέα στη θάλασσα, θα αφουγκραστείτε το κύμα υπό το φως του φεγγαριού (η Πανσέληνος είναι στις 28 Νοεμβρίου, συνεπώς… σπεύσατε!), ενώ στα δωμάτια της «πίσω αυλής» θα χαρείτε την απόλυτη ησυχία και ιδιωτικότητα. Λίγα βήματα πιο μακριά βρίσκεται το Θεοφανώ Αrt Ηotel: Αν συνοδεύετε τις αποδράσεις σας με το διάβασμα, η εμπειρία της ανάγνωσης εκεί θα είναι ξεχωριστή – στη βιβλιοθήκη, στα μοναστηριακού τύπου τραπέζια ή δίπλα στο τζάκι.

Και αν οραματίζεστε ρομαντικές στιγμές βυζαντινής μεγαλοπρέπειας και θαλπωρής μια ανάσα από την επιβλητική καστροπολιτεία, κατευθυνθείτε στο πέντε αστέρων βραβευμένο αρχοντικό Kinsterna Hotel & Spa, στην καταπράσινη πλαγιά του Αγίου Στεφάνου. Εκεί μπορείτε να συνδυάσετε τις ανέσεις που προφέρουν τα δωμάτια και οι σουίτες, με εξειδικευμένες υπηρεσίες spa και ειδικές θεραπείες, καθώς και με γκουρμέ γαστρονομικές απολαύσεις (ειδικά για την περίοδο των γιορτών έχουν δημιουργηθεί ειδικές προτάσεις διαμονής με αντίστοιχα μενού, υπό τους ήχους τζαζ μουσικού σχήματος).

Αμπέλι και ελιά

Η Μονεμβασιά παράγει κυρίως δύο πράγματα: λάδι και κρασί. Και τα δύο είναι λόγος για να ταξιδέψετε στην παραμυθούπολη της Λακωνίας. Την αθηνοελιά, την ιδιαίτερη αυτή ποικιλία αρωματικού ελαιολάδου, σίγουρα θα τη δοκιμάσετε. Αλλά δεν αποκλείεται ο ξενοδόχος σας να διαθέτει το δικό του ελαιουργείο, στο οποίο ευχαρίστως θα σας ξεναγήσει. Οσο για το κρασί, τον χειμώνα, δυστυχώς, οι οργανωμένες επισκέψεις στα οινοποιεία είναι σπάνιες. Το πιθανότερο είναι, πάντως, ότι στο κατάλυμα που θα επιλέξετε δεν θα σας αφήσουν καθόλου παραπονεμένους, το ίδιο και στα τοπικά καταστήματα εντός του κάστρου. Στο γαστρονομικό πρόγραμμα βάλτε οπωσδήποτε τον σαμουσά, τη σπαρτιατική εκδοχή του μπακλαβά, με καρύδι, καβουρντισμένο σουσάμι και μέλι. Και συνοδεύστε τον – γιατί όχι; – με μελόκρασο και αποξηραμένα σύκα.

Ο καλός (νερό)μυλος

Σε περίπτωση που η απόλυτη χαλάρωση και η αέναη ραστώνη δεν είναι του τύπου σας, η Μονεμβασιά προσφέρεται για τοπικές εξορμήσεις. Ενδεικτικά, μπορείτε να οδηγήσετε ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπέλια, ακολουθώντας τη διαδρομή προς το Κυπαρίσσι. Εκεί κοντά βρίσκεται το Αναρριχητικό Πάρκο Καβομαλιάς – Ζόμπολο, για όσους βάζουν «ψηλά» τον πήχη της περιπέτειας στις διακοπές τους: σε αυτή την περίπτωση, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στους κάθετους βράχους που υψώνονται στις περιοχές του Κάβο Μαλέα για αναρρίχηση, καθώς και σε ένα δίκτυο μαγευτικών διαδρομών για πεζοπορία. Για πιο… προβλέψιμες απαιτήσεις, τα ορεινά χωριά της Μονεμβασιάς, όπως ο Αγιος Ιωάννης, τα Φούτια και τα Κουπιά, διαθέτουν φιλόξενα ταβερνάκια και καφενεία. Νοτιανατολικά της Μονεμβασιάς, σε απόσταση 20 χλμ., στο «φαράγγι του Μπαλλή», βρίσκεται και το γραφικό χωριό Τάλαντα, όπου άλλοτε λειτουργούσαν 11 νερόμυλοι εξυπηρετώντας τους ντόπιους. Ενας εξ αυτών έχει σήμερα αποκατασταθεί και είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε Κυριακή (από τις 10.00 π.μ. ως τις 2.00 μ.μ.): Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά πώς παράγεται το αλεύρι και φυσικά να αγοράσετε – αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά, υπάρχει η δυνατότητα να πάτε το δικό σας σιτάρι για άλεσμα.