Στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 1979 έφτασε φέτος το καλοκαίρι η έκταση των πάγων στην Αρκτική, ανακοίνωσε στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα ο Διεθνής Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO). Επισήμανε μάλιστα ότι ο πάγος έλιωσε σε μια περιοχή μεγαλύτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια δραματική αλλαγή που δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή «συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας».

Ιστορικές απώλειες

Σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στη Ντόχα, ενώπιον των εκπροσώπων σχεδόν 200 χωρών, o WMO τόνισε ότι οι ιστορικές απώλειες στην Αρκτική ήταν ένα μόνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σάρωσαν τον πλανήτη το 2012 -από τις ξηρασίες που έπληξαν τα δύο τρίτα των ΗΠΑ μέχρι τις πλημμύρες που έπνιξαν τη δυτική Αφρική και τους ασυνήθιστους καύσωνες σε μεγάλο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου.

Στην Αρκτική, η απώλεια πάγων από τον Μάριο μέχρι το Σεπτέμβριο έφτασε το αστρονομικό νούμερο των 11,83 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συγκριτικά, η συνολική έκταση των ΗΠΑ, μαζί με την πολιτεία της Αλάσκα, είναι λίγο περισσότερο από 9,8 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Ο ανησυχητικός ρυθμός τήξης τη φετινή χρονιά καταδεικνύει τις εκτεταμένες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στους ωκεανούς και τη βιόσφαιρα της Γης» είπε στη Ντόχα ο γενικός γραμματέας του WMO Μισέλ Ζαρό.

«Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και θα συνεχίσει να το κάνει ως αποτέλεσμα των αερίων του θερμοκηπίου, των οποίων οι συγκεντρώσεις συνεχώς ανεβαίνουν και έφτασαν και πάλι σε νέα ρεκόρ».

Συμφωνούν οι εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις του WMO για το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής βρίσκονται εξάλλου σε συμφωνία με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας NSIDC, η οποία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η μέση έκταση των αρκτικών πάγων ήταν φέτος κατά 18% μικρότερη από το 2007 και 49% μικρότερη από το μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

Οι προσδοκίες είναι πάντως χαμηλές στη φετινή σύνοδο του ΟΗΕ κατά της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες ετοιμάζουν το έδαφος για την υπογραφή μιας νέας δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα έως το 2015. Η συμφωνία θα ορίζει ως στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το πώς θα γίνει αυτό παραμένει ωστόσο ασαφές.

Κρίσιμα θέματα που θα εξεταστούν στη σύνοδο είναι η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες και η επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, μιας δεσμευτικής συμφωνίας που αφορά πάντως μόνο όσες ανεπτυγμένες χώρες την έχουν αποδεχθεί.

Βασικό πρόβλημα για την πορεία των διαπραγματεύσεων παραμένει η διαμάχη πλούσιων και φτωχών χωρών όσον αφορά την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και τις ευθύνες για το περιβάλλον.