Στην τσιμπίδα της τεχνολογικής εξέλιξης του αντιντόπινγκ πιάστηκε η ρωσίδα δισκοβόλος Ντάρι Πιστσαλνίκοβα, τρίτη στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου όπως και πέντε αθλητές που είχαν διακριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004. Η ανακάλυψη από τους επιστήμονες της WADA (Παγκόσμια Αντιντόπινγκ Υπηρεσία) μιας νέας μεθόδου για την ανίχνευση της αναβολικής ουσίας οξαντολόν ήταν καταδικαστική για τους έξι αθλητές που συνελήφθησαν ετεροχρονισμένα ντοπέ.
Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Весь спорт» η Πιστσαλνίκοβα είχε δώσει δείγμα σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στις 20 Μαΐου. Το δείγμα εκείνο είχε βρεθεί καθαρό. Μετά την ανακάλυψη όμως της νέας μεθόδου για την ανίχνευση της ουσίας οξαντολόν η ΔΟΕ έδωσε εντολή για επανέλεγχο εκατοντάδων δειγμάτων, εκ των οποίων τα 60 αφορούσαν ρώσους αθλητές. Ο επανέλεγχος έγινε στις 20 Νοεμβρίου στο διαπιστευμένο εργαστήριο ντόπινγκ ελέγχου της Λοζάνης. Μετά την εξέλιξη αυτή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναμένεται να αφαιρέσει το μετάλλιο της Πιστσαλνίκοβα. Η 27χρονη αθλήτρια είναι υπότροπη καθώς είχε τιμωρηθεί με 2 χρόνια και 9 μήνες από το 2008-2011 για αλλαγή δείγματος.
Η ανακάλυψη της νέας μεθόδου έκανε δυνατή και την ανακάλυψη άλλων πέντε παρανόμων από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Σε επανέλεγχο των δειγμάτων του 2004 βρέθηκαν θετικοί στην ίδια ουσία οι Γιούρι Μπελόνογκ (Ουκρανία – σφαιροβολία, χρυσό μετάλλιο το 2004), Σβετλάνα Κριβέλοβα (Ρωσία- σφαιροβολία, χάλκινο μετάλλιο το 2004), Ιβάν Τιχόν (Λευκορωσία – σφυροβολία, ασημένιο μετάλλιο το 2004), Ιρίνα Γιάστσενκο (Λευκορωσία – δισκοβολία, χάλκινο μετάλλιο το 2004) και Ολεγκ Περεπέτσενοφ (Ρωσία – άρση βαρών, χάλκινο μετάλλιο το 2004).
Σύμφωνα με τους κανόνες του αντιντόπινγκ η ΔΟΕ διατηρεί τα δείγματα των Ολυμπιακών Αγώνων για μια επιπλέον οκταετία και έχει το δικαίωμα να τα επανεξετάσει.