Το κείμενο που ακολουθεί αποπειράται να ρίξει μια σύντομη ματιά στις δώδεκα μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας που θα προβληθούν εντός διαγωνισμού κατά την διάρκεια του 15ου φεστιβάλ Ολυμπίας ταινιών για παιδιά και νέους.

Το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιείται στον Πύργο και σε άλλες περιοχές της Ηλείας από το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου ως το Σάββατο 8 του ιδίου μηνός (δείτε σχετικό θέμα «Κινηματογραφική έξαρση στην Ολυμπία»). Φυσικά, δεν είναι μόνον αυτές οι ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ στο πρόγραμμα του οποίου καταμετρώνται τουλάχιστον 50. Καθότι όμως μεγάλου μήκους και μυθοπλασίας, είναι φυσικά να ελκύουν περισσότερο την περιέργεια (στο μέλλον θα επανέλθουμε με την παρουσίαση των ταινιών κινουμένων σχεδίων).

Πιστά αφοσιωμένο στις ταινίες που σχετίζονται αποκλειστικά με το παιδί αλλά που την ίδια ώρα απευθύνονται και στους μεγάλους, το φεστιβάλ εμφανίζεται εφέτος σαφώς ανανεωμένο, με ποικιλία εκδηλώσεων αλλά και με καθώς φαίνεται όμορφες ταινίες. Οπως βλέπουμε από τις σύντομες συνόψεις, οι μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας ασχολούνται με θέματα όπως το ασυμβίβαστο του παιδκού χαρακτήρα, την έκπληξη της πρώτης ανακάλυψης, το σκίρτημα του πρώτου έρωτα, την αγάπη προς τα ζώα μα και την παιδική φαντασία που πολλές φορές (αν όχι τις περισσότερες) είναι αστείρευτη.
Να σημειωθεί επίσης ότι η ταινία που θα διακριθεί στο Φεστιβάλ Ολυμπίας με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, είναι αυτόματα υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ που απονέμει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέουs (ECFA). Το βραβείο αυτό θα απονεμηθεί το Φλεβάρη στο Βερολίνο, τις μέρες του κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόληε. Το βραβείο καθιερώθηκε πέρσι και απονεμήθηκε στην Βέλγικη ταινία «Στα ίχνη των ποδιών». Η ταινία είχε προβληθεί στο 14ο Φεστιβάλ Ολυμπίας.
«Ηλεκτρικά παιδιά» (Electrick Children)
ΗΠΑ, έγχρωμο, 96΄, 2012, σε σκηνοθεσία Ρεμπέκα Τόμας
Στα 15α γενέθλιά της, μια Μορμόνα, ανακαλύπτει μια απαγορευμένη κασέτα με μουσική ροκ και τρεις μήνες αργότερα ισχυρίζεται ότι συνέλαβε άμωμα ακούγοντας …μουσική!
«Ο Έλιοτ κι εγώ» (Eliot & Me)
Ιρλανδία, έγχρωμη, 60΄, 2012, σε σκηνοθεσία Φίνταν Κόνολι
Στο Δουβλίνο του 2012 μια δεκάχρονη που προσπαθεί να αποδεχτεί τον χωρισμό των γονιών της, βρίσκει συμπαράσταση στον σκύλο που υιοθετεί.
«Αντίο» (Farewell)
Κορέα, έγχρωμο, 93΄, 2011, σε σκηνοθεσία Κιμ Μπαεκ Τζουν
Δυο ανήλικα αδέλφια κορεάτικης και κινεζικής καταγωγής που περιμένουν επί ματαίω την επιστροφή των γονιών τους, γνωρίθζονται με έναν σκληρό νεαρό που θα αλλάξει την ζωή τους…
«Το πέταγμα των χαρταετών» / (Flight of the kites)
Ιράν, έγχρωμο, 80΄, 2012 σε σκηνοθεσία Αλι Γκαβιτάν
Δάσκαλος σε απομακρυσμένα χωριά του Ιράν, ανακαλύπτει ότι ένας από τους μαθητές του έχει ταλέντο στην απομνημόνευση θρησκευτικών ύμνων και τον βοηθάει να το καλλιεργήσει.
«Ο δράκος του πάγου» / The Ice Dragon
Σουηδία, έγχρωμη , 77΄ ,2012 σε σκηνοθεσία Μάρτιν Χόγκνταλ
Οι περιπέτειες ενός εντεκάχρονου σουηδού, φαν των φαλαινών, της χαρντ ροκ και της ζωγραφικής.
«Ο Ιγκόρ και το ταξίδι του γερανού» / Igor & the crane’s journey
Ισραήλ-Πολωνία-Γερμανία / έγχρωμο, 90΄, 2012 σε σκηνοθεσίαΕβγκένι Ρουμάν
Όταν η μητέρα του αποφασίζει να μεταναστεύσουν από τη Ρωσία στο Ισραήλ, ο μικρός Ιγκόρ θα πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, σαν τον μικρό γερανό που είδε να βγαίνει από το αβγό…
«Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα» / Kauwboy
Ολλανδία, έγχρωμη, 90′, 2012 σε σκηνοθεσία Μπούντεβτζιν Κούλε
Μέσα από τη φιλία του με μια καλιακούδα ένας δεκάχρονος Ολλανδός βρίσκει τρόπο να γκρεμίσει το τείχος που περιβάλλει την καρδιά του πατέρα του.
«Οι περιπέτειες του Β. Σβρουμ» / My adventures by V. Swchwrm
Ολλανδία, 78΄, 2012 σε σκηνοθεσία Φρούκιε Ταν
Ένα εννιάχρονο αγόρι που θέλει να γίνει συγγραφέας υιοθετεί υο λογοτεχνικό ψευδώνυμο Β. Σβρουμ και αποφασίζει ότι τα βιβλία του θα βάζουν τέλος σε πολέμους και θα θεραπεύουν τους αρρώστους.
«Ο θάνατος ενός υπερήρωα»/ Death of a Superhero
Γερμανία-Ιρλανδία, έγχρωμο, 97΄, 2011 σε σκηνοθεσία Ιαν Φιτζ Γκίμπον
Μείξη ζωντανής δράσης και animation στο αξιοπερίεργο χρονικό ενός «υπερήρωα» αλλιώτικου από τους άλλους αφού στην κανονική ζωή του είναι άρρωστος, νιώθει ανήμπορος αλλά έχει το ταλέντο να ζωντανεύει με το πενάκι του σκοτεινούς κόσμους…
«Θετός Γιος» / The Foster Boy
Ελβετία-Γερμανία, έγχρωμη, 108΄, 2011 σε σκηνοθεσία Μάρκους Ιμποντεν
Ενας ορφανός που ονειρεύεται να αποκτήσει «αληθινή οικογένεια», πιστεύει λανθασμένα στην οικογένεια όπου πηγαίνει να δουλέψει αλλά εκεί ένας δάσκαλος αναγνωρίζει το μουσικό ταλέντο του και του δίνει την ευκαιρία να παίξει στο τοπικό φεστιβάλ.
«Το μεγάλο κυνήγι» / The Great Bird Race
Δανία έγχρωμη, 90΄, 2012, σε σκηνοθεσία Κρίστιαν Ντιεκγιαέρ
Ενας 12χρονος πηγαίνει με τον πατέρα του στον Ετήσιο Ορνιθολογικό Διαγωνισμό, όπου αποφασίζει για να κάνει περύφανο τον πατέρα του να εντοπίσει το πιο σπάνιο πουλί και να κερδίσει το πρώτο βραβείο.
«Τομ και Χάκε» / Tom and Hacke
Γερμανία, έγχρωμο, 98΄, 2012 του Νόρμπερτ Λέχνερ
Μετά το θάνατο των γονιών του στον πόλέμο, ένας πιτσιρίκος που μένει με τη ράφτρα θεία του χαλάει τη ραπτομηχανή με την οποία κερδίζουν το ψωμί τους. Η αντικατάσταση του μηχανήματος θα σταθεί αφορμή για μια ασυνήθιστη Οδύσσεια ,ένα αλλόκοτο κυνήγι «θησαυρού», από το οποίο δεν θα λείψει το λαθρεμπόριο αλλά και ο έρωτας.