Από τις 8 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες στην Ιταλία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της κεντροαριστεράς.

Έχουν ήδη προχωρήσει σε «προεγγραφή» 1,5 εκατομμύρια εκλογείς, οι οποίοι βεβαιώνουν, με την υπογραφή τους, ότι είναι υποστηρικτές της προοδευτικής παράταξης .

Σύμφωνα με τα γκάλοπ, το 43% των προθέσεων ψήφου για το χρίσμα του κεντροαριστερού υποψήφιου επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, συγκεντρώνει ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο 37χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματτέο Ρέντσι, που στα γκάλοπ φέρεται να συγκεντρώνει μέχρι 39% των προτιμήσεων, με το τροχόσπιτό του προσπάθησε να επισκεφθεί όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, για να στείλει το μήνυμα «ανανέωση τώρα, μόνον δυο θητείες για τους βουλευτές και γερουσιαστές ».

Ο Ρέντσι επέμεινε ότι, αν χάσει, δεν πρόκειται να ζητήσει αξιώματα και θέσεις ευθύνης στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Τρίτο ισχυρό όνομα στην κούρσα των προοδευτικών, εκείνο του περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι και επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα: σύμφωνα με το πρόγραμμά του, η οικονομική κρίση δεν πρέπει να ωθήσει σε νεοφιλελεύθερο μοντέλο, χωρίς αντιστάσεις και εγγυήσεις.

Ο Βέντολα, μεταξύ των άλλων, ζητά την θέσπιση του γάμου των ομοφυλόφιλων, «για να τύχει αναγνώρισης και ο δεσμός του», όπως δηλώνει. Ήταν άλλωστε ο πρώτος ανοιχτά δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης.

Οι άλλοι δυο υποψήφιοι, που δεν ξεπερνούν το 5% των προθέσεων ψήφου, είναι ο κεντρώος Μπρούνο Ταμπάτσι και η αριστερή επιχειρηματίας Λάουρα Πουπάτο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις, είναι πολυάριθμα:

Πρώτα απ΄ όλα, αν ο νικητής της εσωτερικής αυτής αναμέτρησης, θα μπορέσει, όντως, να κυβερνήσει την χώρα: το Δημοκρατικό Κόμμα, στις δημοσκοπικές έρευνες, βρίσκεται στην πρώτη θέση, με ποσοστό που αγγίζει το 30%.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, ιδίως στον κεντρώο χώρο, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραμονή του Μάριο Μόντι στην πρωθυπουργία και μετά τις επόμενες εκλογές.

Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα της έγκρισης του νέου εκλογικού νόμου, που θα πρέπει να εξασφαλίσει την σταθερή διακυβέρνηση της χώρας, όπως και εκείνο των στρατηγικών συμμαχιών: Οι «Δημοκρατικοί» θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεργασθούν με τους πρώην χριστιανοδημοκράτες ή με το κίνημα του ηθοποιού Μπέππε Γκρίλλο, ο οποίος αμφισβητεί την λιτότητα και το ευρώ.

Αν κανένας από τους πέντε υποψήφιους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, συν μια, οι κάλπες θα ξαναστηθούν τ