Ενώπιον του δικαστηρίου του Μπορντώ θα εμφανιστεί την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το «σκάνδαλο Μπετανκούρ», δηλαδή για την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης του κόμματός του το 2007 από την πλούσια κληρονόμο της L’Oreal, με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις προς την εταιρεία.

Από τον περασμένο Μάιο, οπότε έχασε τη μάχη για την επανεκλογή του από τον Φρανσουά Ολάντ, ο Νικολά Σαρκοζί δεν καλύπτεται πλέον από την προεδρική ασυλία. Ο ίδιος πάντως αρνείται ότι έλαβε χρήματα από τη Λιλιάν Μπετανκούρ.

Σύμφωνα με το BBC, παρά το γεγονός ότι μετά την ήττα του στις εκλογές έχει αποχωρήσει από το προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας, εντούτοις φημολογείται ότι σκοπεύει να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία της χώρας το 2017.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Παρίσι τονίζει ότι από την έκβαση της υπόθεσης Μπετανκούρ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό εάν ο Σαρκοζί θα επιχειρήσει μία δυναμική επιστροφή στην πολιτική σκηνή.

Η γαλλική Δικαιοσύνη ερευνά τις πληροφορίες ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 συνεργάτες του πρώην προέδρου έλαβαν περί τις 150.000 ευρώ από τη Λιλιάν Μπετανκούρ, με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις. Ο νόμος στη Γαλλία ορίζει ότι οι χορηγίες ιδιωτών δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 4.600 ευρώ.

Η πρώην λογίστρια της Μπετανκούρ έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα τα παρέλαβε ο τότε ταμίας του κόμματος του Σαρκοζί, Ερίκ Βερτ, ο οποίος αργότερα διετέλεσε υπουργός Προϋπολογισμού.

Τον Ιούλιο, με εντολή του δικαστή Ζαν-Μισέλ Ζεντίλ που έχει αναλάβει την υπόθεση, γάλλοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι και στα γραφεία του πρώην προέδρου της Γαλλίας.