Ένα ζευγάρι φουτουριστικά γυαλιά, τα οποία «ξορκίζουν» την κούραση και την υπνηλία που συνοδεύουν τα μακρινά ταξίδια λόγω τζετ λαγκ και την εναλλαγή βάρδιας ανέπτυξαν αυστραλοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Φλίντερς, στην Αδελαΐδα, τα επαναστατικά γυαλιά Re-Timer κάνουν ό,τι ακριβώς μαρτυρεί η ονομασία τους: στοχεύουν στον εγκέφαλο και ρυθμίζουν το βιολογικό μας ρολόι, στέλνοντας σήματα τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε π.χ. στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Πρόκειται, υπογραμμίζουν, για το μοναδικό φορητό σύστημα επαναπροσαρμογής του βιολογικού ρολογιού που κυκλοφορεί στην αγορά. Η επίσημη διάθεσή του στην Αυστραλία ξεκίνησε χθες και κατά τους ερευνητές, αναμένεται να βοηθήσει άτομα που ταξιδεύουν συχνά, εργαζόμενους που αλλάζουν διαρκώς βάρδιες (πρωινές-νυχτερινές) ή άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου (αϋπνίες κτλ.).

Γυαλιά πράσινου φωτός «κουρδίζουν» το βιολογικό ρολόι

«Το ReTimer εκπέμπει εσωτερικά ένα φως το οποίο ενεργοποιεί μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το “κούρδισμα” του 24ωρου βιολογικού ρολογιού του οργανισμού» εξηγεί ο κύριος επινοητής της συσκευής, καθηγητής Λιόν Λακ.

«Μια συσκευή φωτός επιτρέπει την ομαλή επαναπροσαρμογή του βιολογικού ρολογιού σε μια νέα ωρολογιακή ζώνη, μέσα από μικρά βήματα. Κάτι τέτοιο περιορίζει την ξαφνική αλλαγή π.χ. μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, μειώνοντας τα συμπτώματα του τζετ λαγκ».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Λακ από τη Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, το πράσινο φως που εκπέμπει η συσκευή οδηγεί στη ρύθμιση των επιπέδων της ορμόνης μελατονίνης που σχετίζεται με τους κιρκαδικούς ρυθμούς του οργανισμού.

«Το βιολογικό ρολόι και οι κιρκαδικοί ρυθμοί επηρεάζουν το χρονικό όλων των μοτίβων ύπνου-ξυπνητού, τα επίπεδα της εγρήγορσης, της απόδοσης και του μεταβολισμού μας» τονίζει ο ίδιος. «Οι φωτοϋποδοχείς των ματιών ανιχνεύουν το φως του ήλιου και στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο να ξυπνήσει και να βρίσκεται σε εγρήγορση, “κουρδίζοντας” τους κιρκαδικούς ρυθμούς ανάλογα. Οι ρυθμοί αυτοί μπορεί να διαταραχθούν όταν κάποιος ταξιδεύει σε διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες, όταν δουλεύει σε ακανόνιστες ώρες ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη».

Η ελαφριά και εύχρηστη συσκευή, η τιμή της οποίας εκτιμάται περί τα 200 ευρώ, λειτουργεί με μπαταρία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, όσοι επιθυμούν να καταπολεμήσουν την υπνηλία τους οφείλουν να φοράνε τα επαναστατικά γυαλιά επί 50 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ αντίθετα όσοι πάσχουν από αϋπνία θα πρέπει να τα φορούν για το ίδιο διάστημα λίγο πριν την επιθυμητή ώρα ύπνου.