Καφενείο η Hellas. Να κλαις και να γελάς. Καφενείο το Δημόσιο. Καφενείο η Βουλή. Καφενείο αρκετοί υπουργοί. Ρουφάνε το καφεδάκι τους, παίζουν πρέφα, ωρύονται για την ομάδα τους και στα διαλείμματα αυτών των δημιουργικών στιγμών εκτοξεύουν παρόλες και τιράντες προς κάθε κατεύθυνση.

Τα σκάγια ενίοτε καταλήγουν και στον Πολιτισμό. Σάμπως θα πληρώσουν εκείνοι τον λογαριασμό; Που τέτοιο πράγμα. Παράδειγμα ο αόρατος υφυπουργός Κώστας Τζαβάρας. Εκ του Πύργου της Ηλείας προερχόμενος. Αίλουρος στα λόγια. Δικηγόρος γαρ. Που κατέληξε στο υπουργείο Πολιτισμού επειδή η μπίλια του Σαμαρά έπεσε στην αφεντιά του.

Μωρέ ποιος περισσεύει, ποιος περισσεύει να του φορτώσω καθήκοντα Πολιτισμού; Ο Κώστας ο Τζαβάρας του σφύριξε κάποιος σύμβουλος. Αντε πάρ’ το. Σάμπως ενδιαφέρθηκε έστω ένας κυβερνήτης για την Τέχνη και τον Πολιτισμό;

Θα μου πείτε η Μελίνα και ο Μικρούτσικος. Συμφωνώ. Ομως αμφότεροι προέκυψαν από την μπίλια του Ανδρέα. Εκ τύχης δηλαδή. Το ίδιο και με τον Τζαβάρα. Εκ τύχης κατέληξε στο πιο κρίσιμο σημείο της χώρας. Γελάτε; Καλά να πάθουμε. Για να καταλάβετε πόσο μακριά νυχτωμένοι είμαστε θα σας πω τούτο. Το λεγόμενο τριτοκοσμικό Ιράν των Αγιατολάχ διαθέτει βαρύ πυροβολικό κινηματογραφικής κουλτούρας και σαρώνει σε κάθε διεθνές φεστιβάλ. Εν ολίγοις τα αφεντικά κάθε σοβαρής, γεωγραφικής, περιοχής αξιοποιούν τις σύγχρονες πολιτιστικές τους εφεδρείες ως πρεσβευτές μιας πρώτης τάξεως εξωτερικής πολιτικής, κάνοντας έτσι δωρεάν διαφημιστική καμπάνια για λογαριασμό των χωρών τους.

Ολα αυτά ήρθαν και με τάραξαν την στιγμή που εντελώς τυχαία έπεσα πάνω στην πρωινή ενημερωτική σούπα της ΝΕΤ με τον Πυργιώτη μοναδικό καλεσμένο. Οπου χωρίς το ελάχιστο, επί της ουσίας στρίμωγμα τον άφησαν να επιδίδεται σε ρεσιτάλ αεροαγόρευσης. Σαν να βρίσκεται σε Κοττοδικείο της περιοχής του εκλαμβάνοντας το ακροατήριό του ως αυθεντικά ανεγκέφαλα, αγράμματα χαϊβάνια. Καταφεύγοντας διαρκώς, επιμόνως και ακαταπαύστως στην εξής γιγαντοτεράστια αμπελοφούσκα: Μα ο Πολιτισμός δεν έχει ανάγκη από χρήματα.

Και γιατί δεν έχει; Επειδή λέει, αποτελείται αποκλειστικά από άυλες αξίες. Αυτό. Και ουδείς απετόλμησε να του υπενθυμίσει το απύθμενο πηγάδι των «αξιών» του σιναφιού του. Που επί σειρά δεκαετιών υπέθαλψε, πριμοδότησε και μ’ αυτές γαλούχησε την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Προπαγανδιστικό κανάλι είναι. Εμείς τους πληρώνουμε με τους παχυλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εκείνοι δε με ξένα κόλλυβα το χρησιμοποιούν σαν πτυελοδοχείο των δικών τους ιδιοτελών σκοπών.

Με απλά λόγια, υπουργέ μου, μας κοροϊδεύετε κανονικά και συνειδητά. Γιατί οι αξίες διαπλοκής, διαφθοράς, εκμαυλισμού, εκλογικής πελατείας, κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, απροσμέτρητης φοροδιαφυγής, άπειρων σκανδάλων και αχόρταγου παράνομου πλουτισμού μεγάλου μέρους του πολιτικού προσωπικού, είναι εντελώς υλικές.

Που στο σημερινό λογαριασμό κατέληξαν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια euros. Ολα αυτά τα ξέρουν και τα πιτσιρίκια βρεφονηπιακών σταθμών. Οσο για τις στοιχειώδεις υλικές ανάγκες προστασίας Μουσείων, αρχαιολογικών τοποθεσιών και για την παραγωγή σύγχρονων έργων θα αρκούσε μια απλή κυνική, από τη μεριά σας, φράση. Εντελώς αμερικανική. Γι’ αυτό γουστάρω τους Αμερικανούς. Τα λένε σταράτα: Fuck Culture and Arts. Δεν δίνω μία γιατί ο Στουρνάρας δεν μου δίνει δεκάρα τσακιστή

Και για τελειώνω με τον Πυργιώτη Νενέκο, αντιγράφω την εξαιρετική ρήση του αείμνηστου Μανώλη Αναγνωστάκη που του πάει γάντι: Δεν έφταιγεν ο ίδιος. Τόσος ήτανε!