Καμπούλ: Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας

Επίθεση καμικάζι συντάραξε το πρωί της Τετάρτης τη διπλωματική ζώνη στην Καμπούλ, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο φρουρούς ασφαλείας που εργάζονταν σε ιδιωτική εταιρία, ανακοίνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία. Η επίθεση έγινε σε γραφείο κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. «Ήταν επίθεση αυτοκτονίας. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν: δύο φρουροί ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας και δύο ακόμη φρουροί τραυματίστηκαν» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σιντίκ Σιντίκι.

Επίθεση καμικάζι συντάραξε το πρωί της Τετάρτης τη διπλωματική ζώνη στην Καμπούλ, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο φρουρούς ασφαλείας που εργάζονταν σε ιδιωτική εταιρεία, ανακοίνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία.

Η επίθεση έγινε σε γραφείο κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. «Ηταν επίθεση αυτοκτονίας. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, φρουροί ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, και ακόμη δύο τραυματίστηκαν» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σιντίκ Σιντίκι, προσθέτοντας ότι και τα τέσσερα θύματα είναι Αφγανοί.

«Ο καμικάζι ανατινάχτηκε δίπλα σε μια εταιρεία στην περιοχή της 14ης οδού Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ» ανέφερε από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Νταούντ Αμίν, ο υποδιοικητής της αστυνομίας της Καμπούλ, χωρίς να αναφέρει το όνομα της επιχείρησης όπου σημειώθηκε η επίθεση. Στην οχυρωμένη διπλωματική ζώνη υπάρχουν πολλές πρεσβείες, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες αρωγής.

Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη

Την ευθύνη της επίθεσης στη διπλωματική ζώνη της Καμπούλ, σε μία από τις πλέον προστατευμένες περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, ανέλαβαν οι ταλιμπάν σύμφωνα με ανακοίνωση των αφγανικών υπηρεσιών.

«Μεγάλος αριθμός φενταγίν, οπλισμένων με βαρέα και ελαφρά όπλα επετέθησαν εναντίον σημαντικού γραφείου της CIA στο κέντρο της Καμπούλ. Ο εχθρός υπέστη σοβαρές απώλειες, τον αριθμό των οποίων δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε και οι μάχες συνεχίζονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ταλιμπάν, οι οποίοι συνήθως υπερβάλλουν στην καταγραφή των συνεπειών των επιθέσεών τους.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ Αγιούμπ Σαλάνγκι δήλωσε ότι την επίθεση πραγματοποίησε ένας καμικάζι, ενώ ο υπαρχηγός του έκανε λόγο για δύο βομβιστές.

Οι αφγανικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι ο στόχος της επίθεσης είναι αδιευκρίνιστος, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι σημειώθηκε κοντά στο αμερικανικό στρατόπεδο Εγκερς στην «πράσινη ζώνη» της Καμπούλ που στεγάζει πρεσβείες, το στρατηγείο της νατοϊκής δύναμης Isaf και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

«Φορώντας στολή φρουρού ασφαλείας, ο καμικάζι προσπαθούσε να σκαρφαλώσει σε ψηλό υπό ανέγερση κτίριο, από το οποίο υπάρχει κοντινή εποπτεία της αμερικανικής πρεσβείας, της γερμανικής πρεσβείας, του στρατοπέδου Εγκερς και του στρατηγείου των νατοϊκών δυνάμεων όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε ο Σαλάνγκι.

Ωστόσο, ο καμικάζι κατόρθωσε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που μετέφερε. Σύμφωνα με τον Ναούντ Αμίν υπήρχαν δύο καμικάζι που φορούσαν στολές των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο στρατόπεδο Εγκερς. Ο ένας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και ο δεύτερος ανατινάχθηκε.

Από το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Καμπούλ, που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον τόπο της πρώτης έκρηξης, δεν ακούστηκε καμία ανταλλαγή πυρών.

Πανέτα: Η μάχη για την εξάλειψη της Αλ Κάιντα θα ολοκληρωθεί στο Αφγανιστάν

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της αλ Κάιντα και έχουν σημειώσει επιτυχίες στον αγώνα τους κατά ορισμένων από τα παρακλάδια της, αλλά η μάχη έχει μετακινηθεί σε νέες κατευθύνσεις που απαιτούν συστηματικές προσπάθειες από την πλευρά των ΗΠΑ για να εξαλειφθεί δια παντός η απειλή, δήλωσε την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.

Ο αμερικανός υπουργός τόνισε ότι το μυστικό για την «πλήρη εξάλειψη της αλ Κάιντα» είναι να ολοκληρωθεί το έργο στο Αφγανιστάν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι η οργάνωση δεν θα εγκαταστήσει ποτέ ξανά ασφαλή καταφύγια στην περιοχή.

Σε ομιλία του στο Κέντρο για μία Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, ο Πανέτα είπε ότι παρότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει πρόοδο κατά της αλ Κάιντα και ομάδων που συνδέονται με αυτή στην Υεμένη και τη Σομαλία, άλλες οργανώσεις έχουν διεισδύσει στο Μαλί και τη Νιγηρία και επιχειρούν να κερδίσουν έδαφος στη Λιβύη.

Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «αποδεκατίσει τον πυρήνα της αλ Κάιντα» σκοτώνοντας ηγέτες όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο σεϊχης Σαϊντ αλ Μάσρι και ο Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι.

Επίσης έχουν σημειώσει επιτυχίες κατά οργανώσεων-παρακλάδια της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και την Υεμένη, όπως η αλ Σαμπάαμπ στην Υεμένη, είπε ο υπουργός.

«Αυτές οι επιτυχίες είναι πραγματικές, αλλά είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ακόμη και με αυτές τις επιτυχίες, η απειλή από την αλ Κάιντα δεν έχει εκλείψει. Επιβραδύναμε τον καρκίνο, αλλά γνωρίζουμε ότι έχει κάνει μετάσταση σε άλλα τμήματα του ‘παγκόσμιου σώματος’», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ως αποτέλεσμα της αμερικανικής πίεσης, είπε ο Πανέτα, η αλ Κάιντα έχει γίνει ακόμη πιο «ευρέως διαδεδομένη, με χαλαρούς δεσμούς και γεωγραφικά διάσπαρτη».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk