Ο κ. Στουρνάρας, πρέπει να είναι πολύ «αχάριστος» τύπος. Αυτό υποδηλώνει το γεγονός πως δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των συνεργατών του. Εννοούμε αυτά τα «σαϊνια» που ανερυθρίαστα θεωρούν εαυτούς «οικονομολόγους». Αντίστοιχα, οι τελευταίοι πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλών τόνων, από την στιγμή που δεν δημοσιοποιούν επωνύμως τα όσα μεγαλεπήβολα προτείνουν ως «λύσεις» στο δημοσιονομικό πρόβλημα.

Διερωτώμαι, αφελώς, να υποβάλω το παρακάτω ερώτημα: -Πώς, από μειωμένο ή και ανύπαρκτο εισόδημα, είναι δυνατή η αύξηση των φορολογικών εσόδων; H απλή πείρα, ακόμη και ενός «περιπτερά» λέει πως, όσο μεγαλύτερος και επί πλέον αδικαιολόγητος φόρος, τόσο υψηλότερη θα είναι η απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Τουλάχιστον όσοι είναι σε θέση να ασκήσουν το «άθλημα», όντες πεπειραμένοι από το παρελθόν, θα εξακολουθήσουν να το κάνουν. Εκτός και εάν, στην σκέψη των κ.κ. συμβούλων, η επικρατούσα λογική βασίζεται στο «έτσι κι’αλλιώς, φοροδιαφεύγουν» ,οπότε «κτυπάμε ό,τι μπορούμε και ό,τι πιάσουμε».

Φυσικά, αν μας ξεφύγει πάλι ο προϋπολογισμός, ως συνήθως, υπάρχουν οι εύκολες λύσεις τύπου αύξησης Φ.Π.Α, έκτακτης εισφοράς, κεφαλικός φόρος κ.τ.λ. Ο σαδισμός και η αντιπάθεια σε όποιον κατορθώνει να επιβιώνει σε αυτήν την χώρα, χωρίς να σπαταλά προκλητικά, να φορο-αποφεύγει, κλέβει ή δηλώνει ό,τι θέλει, πρέπει κάποια στιγμή να λάβει τέλος.

Μέτρα της μορφής μείωσης φορολογίας των όσων έχουν σχηματίσει περιουσία στο παρελθόν –νομίμως ή εκνόμως- προκειμένου για μισθώματα, μερίσματα και διάφορα άλλα εισοδήματα από μη εξηρτημένη απασχόληση, ενδεχομένως ταιριάζουν σε οικονομίες τριτοκοσμικών χωρών. Πάντως, όχι σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Κατά συνέπεια, όποιος προτείνει, ας προσθέτει και την υπογραφή του. Οπότε, σε περίπτωση που δεν «πιάνει» το στόχο, να ξέρουμε πού θα κατευθυνθούν οι πραγματικοί «αγανακτισμένοι» αυτή τη φορά.