Μαίνονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σπέρνουν για έκτη ημέρα θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας, ενόσω η διπλωματία πασχίζει για την επίτευξη εκεχειρίας και την αποφυγή μίας εφιαλτικής χερσαίας επέμβασης του ισραηλινού στρατού. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αγγίζει τους 95, ανάμεσά τους πολλά παιδιά που ενταφιάστηκαν τη Δευτέρα εν μέσω όρκων εκδίκησης. Για δεύτερη ημέρα χτυπήθηκε ο πύργος που στεγάζει μέσα ενημέρωσης στην Πόλη της Γάζας.

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σπέρνουν για έκτη ημέρα θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας, ενόσω η διπλωματία πασχίζει για την επίτευξη εκεχειρίας και την αποφυγή μίας εφιαλτικής χερσαίας επέμβασης του ισραηλινού στρατού. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αγγίζει τους 95, ανάμεσά τους πολλά παιδιά που ενταφιάστηκαν τη Δευτέρα εν μέσω όρκων εκδίκησης. Για δεύτερη ημέρα χτυπήθηκε ο πύργος που στεγάζει μέσα ενημέρωσης στην Πόλη της Γάζας.

Ενότητα των Παλαιστινίων και κάθε δυνατή υποστήριξη από την Αίγυπτο ζητά υπό το φως των εξελίξεων ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, διαμηνύοντας πως είναι εξίσου δυνατή η εκεχειρία (υπό τον όρο ότι θα τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις και θα αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας), όσο και η περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για χερσαία επέμβαση έχοντας καλέσει στα όπλα 75.000 εφέδρους, «αλλά θα προτιμούσε διπλωματική λύση», κατά δήλωση ισραηλινού αξιωματούχου.

Πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ να εκφράζει την εκτίμηση-ελπίδα ότι σύντομα η διαπραγμάτευση ίσως μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία. Εκφράζονται, ωστόσο, φόβοι από ανταποκριτές διεθνών μέσων στη Μέση Ανατολή ότι η σύγκρουση μπορεί να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο πριν συμφωνηθεί η όποια ανακωχή.

Ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι έχει προειδοποιήσει πως μία ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα θα είχε «σοβαρές συνέπειες», υπογραμμίζοντας ότι η Αίγυπτος ποτέ δεν θα δεχθεί μία τέτοια εξέλιξη, «ούτε και ο ελεύθερος κόσμος». Ο Μοχάμεντ Μούρσι συναντάται την Τρίτη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ο οποίος μετέβη τη Δευτέρα στο Κάιρο.

Στη Γάζα θα βρίσκονται την Τρίτη υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε θα έχει επαφές αρχικά με την ισραηλινή ηγεσία στην Ιερουσαλήμ και εν συνεχεία με την παλαιστινιακή στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ορους για εκεχειρία θέτει ο ηγέτης της Χαμάς

«Ο εχθρός πνίγεται στο αίμα των παιδιών»
δήλωσε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ μιλώντας τη Δευτέρα από το Κάιρο, όπου επικεντρώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας. Χαιρέτισε τους «μαχητές της αντίστασης», λέγοντας ότι τα όπλα τους «αιφνιδίασαν τον εχθρό» και το Ισραήλ απέτυχε να πετύχει τους στόχους της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς δεν επιδιώκει κλιμάκωση, ούτε να σύρει το Ισραήλ σε χερσαία εισβολή, είπε ο Μεσάαλ για να συμπληρώσει ότι εάν το Ισραήλ επιθυμεί εκεχειρία πρέπει να αποδεχθεί τους όρους της Χαμάς: να προχωρήσει πρώτο σε κατάπαυση του πυρός (διότι «εκείνοι άρχισαν τον πόλεμο») και να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Χαλέντ Μεσάαλ ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε να επιτευχθεί εκεχειρία καλώντας τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες να εξετάσουν την προοπτική -δήλωση που διαψεύστηκε άμεσα από το Ισραήλ. «Κανένα αίτημα για εκεχειρία δεν ήλθε από τη Χαμάς» ανέφερε ο Μεσάαλ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει τέλος στη διαίρεση των Παλαιστινίων, καλώντας τους να ενωθούν κάτω από ένα κοινό όραμα (αναφορά στη διάσπαση μεταξύ της Χαμάς και της εδρεύουσας στη Δυτική Οχθη Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς).

Τέλος κάλεσε τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «αποκαλύψουν τα εγκλήματα του Ισραήλ» στη Γάζα, ιδίως όσα διαπράχθηκαν εναντίον παιδιών και αμάχων.

Αίμα στη Λωρίδα της Γάζας – Ρουκέτες στο Ισραήλ

Σε έξι ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων 95 Παλαιστίνιοι -οι 50 άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά- έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τραυματίες από τις αεροπορικές επιδρομές φθάνουν τους 720 και ανάμεσά τους βρίσκονται 225 παιδιά. Από ισραηλινής πλευράς, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτα την περασμένη Πέμπτη και δεκάδες έχουν τραυματιστεί τα τελευταία 24ωρα στο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα κλιμακώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με κύμα επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η τακτική του Ισραήλ να χτυπά κατοικίες μελών της Χαμάς έχει επιφέρει δραματική αύξηση στον αριθμό των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους.

Η πλέον αιματηρή επιδρομή είχε στόχο τριώροφο κτίριο στη συνοικία Νάσερ στα βόρεια της Πόλης της Γάζας, το οποίο ισοπεδώθηκε και έντεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Οι εννέα ήταν μέλη της οικογένειας του αστυνομικού της Χαμάς Μοχάμεντ Νταλού -μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό σε μεμονωμένο χτύπημα από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης.

Η Χαμάς έχει απαντήσει με εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ (877 από την έναρξη της κρίσης). Στο Τελ Αβίβ ακούγονται τις τελευταίες ημέρες αντιαεροπορικές σειρήνες για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991, καθώς ρουκέτες αναχαιτίζονται από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος».

Τη Δευτέρα εκτοξεύτηκαν 75 ρουκέτες, μικρότερος αριθμός συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, εκ των οποίων η μία κατέπεσε σε άδειο σχολείο. Συνολικά 22 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τον «Σιδηρούν Θόλο». Ρουκέτες κατέπεσαν στην ύπαιθρο σε Μπερσίβα, Ασντότ και Ασκελόν. Τα σχολεία στο νότιο Ισραήλ παραμένουν κλειστά από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης την περασμένη Τετάρτη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν για δεύτερη συνεχή ημέρα τη Δευτέρα κτίριο όπου στεγάζονται μέσα ενημέρωσης στην Πόλη της Γάζας. Στην επίθεση σκοτώθηκε ηγετική μορφή της Ισλαμικής Τζιχάντ της Ισλαμικής Τζιχάντ. Αλλοι τρεις μαχητές της οργάνωσης τραυματίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ μίλησε στο Αl-Jazeera κατηγορώντας τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους δημοσιογράφους ως ανθρώπινες ασπίδες. Το Ισραήλ δεν βάζει στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους, ανέφερε.

Στην επίθεση της Κυριακής στα δύο κτίρια όπου στεγάζονται μέσα ενημέρωσης τραυματίστηκαν οκτώ Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και ο ένας υπέστη ακρωτηριασμό κάτω άκρου. Στα κτίρια στεγάζονται το τηλεοπτικό δίκτυο Αl-Quds TV της Χαμάς, καθώς και το Sky News και το ITN. Μέχρι πέρυσι στεγάζονταν και τα γραφεία του BBC.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk