Πόσες φορές δεν ψάχνουμε το ιδανικό σύνολο για μια συγκεκριμένη έξοδο και καταλήγουμε θαμμένοι σε ένα βουνό από ρούχα, να μονολογούμε απεγνωσμένα ότι δεν έχουμε τίποτε να φορέσουμε; Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες αποστολές, που είχαν οδηγήσει στην τρέλα ακόμη και την Κάρι Μπράντσο από τη φημισμένη σειρά «Sex and the City».
Τον γρίφο του ενδυματολογικού «κενού» αποφάσισαν να λύσουν οι ειδικοί της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, αναπτύσσοντας ένα εύχρηστο σύστημα επιλογής του τέλειου συνόλου βάσει του πού πρέπει να πάμε.
Το αυτόματο σύστημα ντυσίματος «Magic Closet» («Μαγική ντουλάπα») βασίζεται στον αισθητήρα Kinect της Microsoft, με τη βοήθεια του οποίου ο χρήστης πραγματοποιεί μια «ακτινογραφία» στην ντουλάπα του. Η «έξυπνη» κάμερα καταγράφει το περιεχόμενό της αναγνωρίζοντας το χρώμα και το στυλ του κάθε ρούχου, όπως και το αν είναι κοντομάνικο ή μακρυμάνικο. Σε επόμενη φάση, λαμβάνοντας ενημέρωση για το πού έχει να πάει ο αναποφάσιστος χρήστης, το υπερσύγχρονο ενδυματολογικό σύστημα ανατρέχει σε αρχειακό υλικό μέχρι και 25.000 φωτογραφιών, σε ιστοσελίδες μόδας και στα ρούχα που κρέμονται στην ντουλάπα προκειμένου να του προτείνει τον τέλειο συνδυασμό για την κάθε περίσταση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σύστημα ενδυματολογικής υποβοήθησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια εξόρμησης στα διαδικτυακά καταστήματα, προτείνοντας αγορές που θα μπορούσαν εύκολα να συνδυαστούν με υπάρχοντα κομμάτια.
Γεωπόνοι με ένα… κλικ!
Ονομάζεται Click & Grow και αποτελεί την απόλυτη γλάστρα για όσους δεν το «έχουν» με τα φυτά. Το μόνο που έχει να κάνει ο κάτοχος της «μαγικής» γλάστρας είναι να χρησιμοποιήσει την ειδική «μελάνη» σπόρων και θρεπτικών στοιχείων για το μεγάλωμα του πράσινου «μωρού». Μετά την τοποθέτησή της σε ένα ηλιόλουστο σημείο, η γλάστρα αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα –δηλαδή την προσθήκη λιπάσματος και το πότισμα μέσω ενός δοχείου αποθήκευσης νερού χωρητικότητας ενός λίτρου, το οποίο ο κάτοχος οφείλει να γεμίζει κάθε μήνα.
Μόλις το φυτό ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, ο ξεκούραστος γεωπόνος μπορεί να προσθέσει στο μικρό λευκό ηλεκτρονικό γλαστράκι την επόμενη μελάνη ζωής για την απόκτηση ενός νέου πράσινου φίλου.
Για την ώρα το Click & Grow συνοδεύεται από ολοκληρωμένα κιτ με γαλλικό κατιφέ, βασιλικό, τσουκνίδα, πιπεριά τσίλι και τοματίνι, και στοιχίζει περί τα 47 ευρώ.
Eνα κασετόφωνο για το iPod
Για όσους νοσταλγούν τις παλιές επιτυχίες που άκουγαν σε… κασέτες, κανένα πρόβλημα: ο λόγος για το Cassette to iPod Converter, το οποίο μοιάζει με κλασικό κασετόφωνο και παίρνει από τη μία πλευρά το iPhone ή το iPod Touch της Apple και από την άλλη τις παλιές καλές κασέτες.
Η συσκευή μετατρέπει εύκολα και γρήγορα τα μουσικά αρχεία σε ψηφιακά, τύπου MP3, στο πάτημα του «Play». Με τη βοήθεια μιας δωρεάν εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί τα νεοεισαχθέντα κομμάτια ή να τα ταξινομήσει σε κατηγορίες. Ακόμη, ο ψηφιακός μετατροπέας κασέτας, για τη λειτουργία του οποίου απαιτούνται δύο μπαταρίες τύπου ΑΑ, μπορεί να μεταφέρει τα «εκσυγχρονισμένα» αρχεία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (με Windows 7, Vista ή XP ή Mac).
Το Cassette to iPod Converter διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας Hammacher Schlemmer (www.hammacher.com) προς περίπου 62 ευρώ.
Κάμερα-μπάλα βοηθά τις Αρχές
Μια κάμερα-«κατάσκοπο» με σχήμα μπάλας ανέπτυξαν οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Bouncing Imaging. Η γεμάτη «μάτια» μπάλα διαθέτει έξι κάμερες οι οποίες καταγράφουν και στέλνουν αστραπιαία φωτογραφίες της πανοραμικής άποψης του χώρου σε ένα κινητό τηλέφωνο.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια πολύ οικονομική τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σύστημα ασφαλείας σε περιπτώσεις κινδύνου, π.χ. στην αναζήτηση επιζώντων στα χαλάσματα κτιρίων ύστερα από σεισμό.
«Η αναζήτηση και η διάσωση ζώντων μέσα από χαλάσματα κτιρίων ύστερα από σεισμούς αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένες ομάδες, με τη βοήθεια υπερβολικά ακριβού εξοπλισμού» εξηγεί ο ιδρυτής της εταιρείας Φρανσίσκο Αγκιλάρ. «Ελπίζουμε ότι με την τεχνολογία μας θα μπορούσαν να βοηθηθούν και εθελοντές που δρουν από μονάδες χαμηλού κόστους, συμβάλλοντας στη διάσωση θυμάτων».
Aν και η κάμερα-μπάλα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προτύπου, πέτυχε να συμπεριληφθεί στις «Καλύτερες Εφευρέσεις 2012» του περιοδικού «Time».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ